Bonyolult szél, hideg, napsütés (hunsail.hu)

Az utolsó 2019-es OP ranglistaversenyen Balatonfűzfőn változatos szélviszonyok közepette 4 selejtezőfutamot és 2 döntőt teljesített a nemzetközi mezőny. A Szpari versenyzői dominálták a versenyt, elvitték az első három helyet.

Három, rendezési szempontból is nagyon nehéz nap alatt hat futamot sikerült teljesíteni az optimist osztály utolsó idei ranglistaversenyén október első hétvégéjén Balatonfűzfőn – olvasható a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján közzétett összefoglalóban.  A 111 fős mezőnyben cseh, osztrák és szlovák versenyzők is vízre szálltak, a selejtezőket sárga és kék csoportokra bontva vívták a hajók.

A verseny első napján, bár végig fújt a szél az öbölben és azon kívül is, versenyzésre kevéssé volt alkalmas. Így a tervek szerinti időben 7 csomó feletti délkeleti-déli szélben vízre menő mezőny egy érvénytelenített futam után egy fél futamot tudott teljesíteni.

A második napra kedvezőtlenebb időjárási körülményeket ígértek az előrejelzések, ezek reggel bejönni is látszottak, rövid parti halasztással indult a nap. A feltámadó délnyugatiban azonban a rendezőség a vízre indult és hamarosan 8 csomó körüli szélben kezdődött a rajteljárás. Ez a próbálkozás is sikertelen lett azonban általános visszahívás, majd halasztás és további várakozás következett. A levegő messze nem volt olyan meleg, mint a megelőző napon – amikor szinte végig sütött a nap -, a partra menetelt is fontolgatták a rendezők, viszont frissülni és stabilizálódni látszott a délnyugati, így maradt a mezőny a vízen.

A verseny harmadik napjára extrém körülményeket ígértek a prognózisok, az előző napi zivatarhullám mögött ugyanis nagyon erős 25-35 csomós, de folyamatosan mérséklődő szél érkezett. Ez a nap is parti halasztással kezdődött, majd a mezőny 11 óra után vízre szállt és fél 1 után elrajtolt az aranycsoport első futama. Ez a nap sem volt könnyű, 310 és 10 fok között legyezett a szél, egy futamot érvényteleníteni is kellett, de végül a 9 és 18 csomó közötti szélben minkét döntőbeli csoport két futamot tudott teljesíteni.

Az összetett lista első három helyén az SVE versenyzői, Héder Benedek Barna, Borda Levente és Tóth Attila végeztek, a legjobb női versenyző az összetettben 4. helyezett Fehér Boróka, a BYC 1912 vitorlázója lett. A legjobb külföldi versenyző pedig a szlovák Oliver Brestovsky, aki az összetett lista 10. helyén végzett.