Bolondos időjárás: április a zalai rekordok hónapja? (zaol.hu)

Eddig meglehetősen szeszélyesen alakult a hónap időjárása. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen szélsőségek fordultak elő áprilisban a korábbi években. Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati visszatekintő aloldalán 2009-ig visszamenőleg lehetőség nyílik az elmúlt hónapok időjárásának megtekintésére. Az adatokat böngészve zalához is köthető szélsőségekre bukkanta zaol.hu.

Időjárási rekordok Zalában

2009. áprilisában 64,1 mm-rel Hahóton jegyezték fel a legnagyobb havi csapadékösszeget. Nagyobb területre kiterjedően jelentősebb mennyiségű csapadék csupán a délnyugati határ közelében fordult elő, inkább a szárazság jellemezte a hónapot.

2011-ben ismét Hahóton mérték a legnagyobb 24 órás csapadékösszeget, 30,4 mm-t. Ennek ellenére nem volt kimagaslóan csapadékos nap áprilisban, az értékek mindössze három alkalommal haladták meg a 3 mm-t országos átlagban.

2012. áprilisában Csörnyeföld duplázott: a legnagyobb havi -, valamint a legnagyobb 24 órás csapadékösszeghez (69,5 mm, illetve 37,5 mm) is a zalai község nevét jegyezték fel. A legcsapadékosabb időszak 5-e és 7-e közé esett, s bár a hónap legcsapadékosabb napja országos átlagban 7-e lett, a legnagyobb napi összeg 5-én Csörnyeföldhöz fűződött.

2013-ban Gyenesdiás következett a sorban, ahol rögtön április 2-án 37,4 mm csapadék esett 24 óra alatt. Ekkor regisztrálták a legnagyobb napi csapadékösszeget is hazánkban, 16 mm-es érték adódott országos átlagban. A hónap második fele ugyanakkor már igen száraznak bizonyult.