Bóka István szerint soha nem látott támogatást és figyelmet kap a Balaton (veol.hu)

Nehéz időszakon vagyunk túl a vírus miatt, de a fejlesztések folytatódtak Balatonfüreden. A kialakult helyzet kedvezhet a hazai turizmusnak, a Balatonnak, a tó minden eddiginél nagyobb támogatásban, figyelemben részesül. A turizmusból élő települések, akiket különösen sújtott a vészhelyzet, bizakodnak abban, hogy a működéshez is kapnak segítséget, hangsúlyozta Bóka István, Balatonfüred polgármestere, aki külön köszönettel szólt Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője segítségéről, támogatásáról.

Gazdaságilag a turizmusból élő településeket érintette leginkább kedvezőtlenül a járvány, aminek hatásai áthúzódhatnak a következő évre is. A vészhelyzetet jól kezelte a kormányzat és Balatonfüred is, így a nyitás viszonylag gyorsan, rugalmasan megtörtént – vélekedett Bóka István, aki elismeréssel szólt a helyi egészségügyi, szociális dolgozók és az önkéntesek, az önkormányzati és a járási hivatal munkájáról.

Balatonfüred polgármestere kiemelte, bizakodnak abban, hogy gazdaságilag nagyon erős második fél év elé néznek, mert számos rendezvényt akkor tartanak meg, például a Kékszalag vitorlásversenyt, az orvoskongresszust. A szállodákban pedig dinamikusan nőnek a foglalások júliusra, augusztusra. A forgalom a korábbi években megszokottnál is erősebb a hétvégén, de hétköznap kevesebb a vendég az elmaradt konferenciák, a felemás szezonindítás miatt.

A mostani helyzet kedvezhet a turizmusnak, mert a magyar emberek előtérbe helyezik a hazai nyaralást, a Balatont – vélekedett. Sajnálják, hogy a Hal- és borünnepet, az Anna-bált nem tudták megrendezni. Utóbbi a város kiemelkedő tradicionális rendezvénye, de nem volt egyértelmű a jogszabályi háttér, és kevés idő maradt a színvonalas felkészülésre. A szervezők úgy látták, bizonytalan körülmények között nem szabad megszervezni a bált. Az élet nem állt meg a városban, sok fejlesztés történt az elmúlt hónapokban is – jegyezte meg a polgármester.

Hozzáfűzte, ami a forrásgyűjtést, a beruházások pályára állítását illeti, jó irányban haladnak. A kempingben vitorláskikötőt, szállodát építenek, és a tervek szerint klubház is lesz. A gimnázium felújítása is folyik, amivel vélhetően augusztusra végeznek. A nemzeti park fejleszti a Lóczy látogatóközpontot, a város többletforrást kapott az Esterházy-villa felújítására, ahol megkezdték a munkát. Zajlik a Vasút utcai óvoda felújítása, amit a Mogyoró utcai óvodánál is terveznek. A Szent Benedek iskolában befejeződött egy nagyszabású, pályázati forrásból történt felújítás, így a kastély és a mellette levő két nagy épület megújult. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) fejlesztésében megkezdődött a Tudáscentrum építése, ami jövő év elejére elkészülhet. Az egyetemmel együttműködési megállapodást terveznek sport, kulturális, tudományos, gazdasági téren. Ősszel kezdik az Óváros rehabilitációját, a Huray utcában konferencia-központ épül mélygarázzsal, korszerűsítik a közlekedést, rendezik a zöld területeket.

Fejlesztik az iparterületet, ahol egy belső részt alakítanak ki a volt hulladéklerakó területén, meghosszabbított elkerülő úttal, közművekkel. Előkészítés alatt áll egy 600 milliós biomasszaprojekt, amivel az önkormányzati intézményeknél optimalizálhatják a fűtési költségeket, ami később a lakótelepen a lakások fűtésénél is rezsicsökkentést eredményezhet.

A teljes cikk itt elolvasható.