Bójákra költöznének a kikötőkből kiszorult hajók a Balatonon (likebalaton.hu)

Több mint 210 vitorlástulajdonos jelezte írásban, hogy szeretné bóján tartani hajóját a Balatonon. A kikötőhelyek ugyanis elfogytak, vagy megfizethetetlenek. Szakértői csapat alakult, hogy feltérképezzék a múltban létező, mára már elfeledett bójázás lehetőségeit.  

Lehet, hogy az idei szezonban sok helyen találkozhatunk bójához kötött vitorlásokkal a magyar tengeren. Ezen dolgozik Gerő András, aki szerint

a kikötőkben minden helyet eladtak, ráadásul, mint mondja, a megemelt kikötői árakat a kisebb hajók tulajdonosai nem tudják kifizetni, így jópár vitorlás partra kerül.

Drámai a helyzet. Megoldást kell keresni a kiszoruló hajók elhelyezésére, mert lehet, hogy a legtöbb veszélyes hulladékként végzi. A hozzánk beérkező panaszlevelekből észleltem a bajt, és megkerestem azokat, akik segíteni tudnak. Végignéztük, hogy mi lenne a teendő, hogy lehetne ezt megoldani, milyenek a jogszabályok. Elvileg a Balatonon nem tiltott a bójázás. Egyébként a az északi parton a múlt század végéig főleg ily módon álltak a csónakok és vitorlások. De ezek megszűntek, a kikötők beszippantották a hajókat – mondta Gerő András.

A mostani veszteglésre elhelyezett bóják egy része nem biztonságos
Ha sokunknak nem is tűnt fel, az igazság az, hogy most is több száz hajó van bóján a Balatonon.

Ők azok, akik áldozatként kikerültek a kikötőkből. A bevállalósabbak házilag barkácsolt eszközön állnak, például egy kibetonozott traktorgumira kötve. De ez nem környezetkímélő, ráadásul veszélyes. Képzeljük el, ha egy elsüllyedt hajóba beakad egy arra rohanó vitorlás! Súlyosan megsérülhet, hiszen a víz alatt nem láthatjuk az akadályt. Nemrég egy ilyen víz alá került vitorlást szedett ki a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, mivel a tulajdonosnak arra sem volt pénze, hogy hajóját kiemelje a mederből. A mentést egyedülálló módon közadakozásból oldottuk meg. Mindez arra ösztönzött bennünket, hogy szervezzünk meg a hatóságok tudtával egy szabályozott és biztonságos bójázást a tavon – fejtette ki Gerő András.