Boglár és Lelle sokkal izgalmasabb, mint azt sokan gondolnák (nonstopbalaton.hu)

Felfedezésre hív a lankás, dombos, szép vidék. Balatonboglár és Balatonlelle sokkal izgalmasabb, mint azt sokan gondolnák. Látványos kirándulási célpontok, sportolási lehetőségek, eldugott helyek, zamatos borok, rossz idő esetén és télen-nyáron is élvezetet nyújtó helyek, programok. Bogláron és Lellén ez mind adott.

Balatonboglár – a kiváló déli borok lelőhelye

A Balaton déli partján fekvő település környezeti kultúráját a szőlő és a gyümölcs határozza meg évszázadok óta. A tó vize itt sekély, könnyen melegszik, talaja bársonyos, homokos. A település két strandján fövenyes partszakasz fogad. Nem csoda, hogy a kisgyermekes családok egyik kedvenc üdülőhelye. Szörfözhetsz és vitorlázhatsz, kirándulhatsz a hívogató környéken, pár perces kerékpározással elérheted a település hangulatos kertváros részét, Szőlőskislakot, ahol megízlelheted a vidék gyümölcseit és Balatonboglár nemes italait. Ha pedig további élmények után néznél, rendszeres hajójáratokkal elérheted innen a Balaton valamennyi települését.

Balatonlelle – a legkeresettebb fürdőhely

A település neve először 1726-ban fordult elő Löllye alakban. A mai település területe a XVIII-XIX. században a Maithényi, majd a Jankovich és Szalay családok birtoka volt. Balatonlelléhez tartozik Rádpuszta, ahol egykoron Árpád kori település feküdt – itt ma is láthatod a XII. században épült műemlék templom romját, amely országunk Árpád-kori kultúrájának jelentős emléke. Balatonlelle az 1904-ben megalakult Fürdőegyesület működésének köszönhetően elsők között volt a kulturált fürdőélet megszervezésében. Számos üdülő, villa, panzió épült akkoriban, és a fejlődés a két világháború között is folytatódott. Ekkor épült egyebek mellett a hajókikötő. Manapság a Balaton déli partjának kedvelt üdülővárosa és keresett fürdőhelye Balatonlelle. Szinte már az első tavaszi napsugarakkal feltűnnek Lelle partján a strandolók, és még szeptemberben is találkozhatunk a víz szerelmeseivel. A városnak több mint 4 km hosszú partszakasza van, ahol a lassan mélyülő víz minden korosztály számára kellemes fürdőzést biztosít, az igényesen felszerelt strandokon gondtalanul, kényelmesen pihenhetnek a turisták.

A cikk folytatása itt található.