Biztosítani kell a balatoni vitorlásverseny-rendszer működését (vitorlazzitthon.hu)

A koronavírus okozta veszélyhelyzetben is egységesnek kell maradnia a hazai vitorlástársadalomnak. A sportolók közös célja, hogy amint lehetséges megrendezhetőek legyenek a hazai versenyek és ismét összemérhessék tudásukat a vízen a sportág szerelmesei. A Magyar Vitorlás Szövetség Nagyhajós Bizottsága felhívást intézett, melyben arra kérik a vitorlázókat, hogy támogassák a hazai sportágat: fizessék be a tagdíjakat és váltsák ki minél hamarabb a versenyengedélyt. A bizottság elnöke szerint ez elengedhetetlen ahhoz, hogy zökkenőmentesen, megfelelő anyagi felkészültséggel fusson neki az idei szezonnak a szakszövetség.

Azt látom, hogy a vitorlás társadalom óriási önfegyelemmel és megértéssel veszi tudomásul azt, hogy most egy kis „Megállj!” van – fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak a Magyar Vitorlás Szövetség Nagyhajós Bizottságának elnöke. Kurucz Sándor kifejtette: a bizottság azt kéri, hogy vegyék tudomásul a vitorlázók, hogy segítőkészen kell hozzáállni a jelenlegi helyzethez, hiszen a cél az, hogy a versenyrendszer és az azt működtető Szövetség fenn tudjon maradni és amint lehet újraindulhassanak a versenyek.

Beszélt arról is, hogy kezdeményezésükhöz több neves vitorlázó és a vitorlázás hátterét adó társuk csatlakozott és a fogadtatás egyöntetű volt. Az elnök szerint most annak kell következnie, hogy valóban mindenki komolyan vegye: a versenyrendszer fenntartásához szükséges versenyengedélyek díja vagy a tagszervezetek működéséhez szükséges tagdíjak befizetése megtörténjen és lehessen továbbra is azon dolgozni, hogy átszervezhető legyen akár a Kékszalag időpontja, valamint más versenyeké. Szerinte a legfőbb cél, hogy összességében működőképes maradhasson mindaz, ami az évtizedek alatt óriási munkával létrejött és fennáll.

Kurucz Sándor kitért arra is, hogy személyesen neki is és a Bizottságnak is az az álláspontja, hogy nagyon fontos az önmegtartóztatás és a fegyelem ahhoz, hogy betartsuk a mostani szabályokat – mindenkit erre hívok fel ezúttal is – fogalmazott. Hozzátette: azt látja, hogy a nagy tömegek betartják és a versenyvitorlázásban részt vevő társaik maximálisan értik a helyzetet. Talán egy-két hobbivitorlázó az, aki már vízen van. Nem lát ugyanakkor tömeges szabályszegést vagy olyat aki csapattal edz és mozogna a vízen.

A teljes interjú, valamint letölthető dokumentumok a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhetőek el.