Bezárt a KOGART Galéria, eladó az épület (Tihanyi Visszhang)

A látogatók nem kis meglepetésére, nemcsak a műalkotások, hanem a KOGART kiállítóház is eladóvá vált Tihanyban. A település anyagi okok miatt veszíti el a galériát, az elmúlt hét évben ugyanis több mint százmillió forinttal kellett hozzájárulnia a kiállítóhely működéséhez.  A bezárás okairól Házi Katalinnal, a cégcsoport társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatójával készített interjút a Tihanyi Visszhang. Az írást változtatás nélkül közöljük.

 – Mi vezetett ahhoz a helyzethez, hogy a megnyitás után hét évvel bezárt a kiállítás, és eladják az épületet?

– A KOGART életében nagy változással indul a 2020-as év, ugyanis sok tervezgetés után arra a döntésre jutottunk, hogy áprilistól bezárjuk a Kogart Tihanyt. A galéria az elmúlt hét év alatt sokkal több volt, mint egyszerű kiállítótér. Nemcsak állandó és időszaki tárlatoknak adott helyet, hanem könyvbemutatóknak, beszélgetéseknek, koncerteknek, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, jógaóráknak és még számos kulturális, közösségépítő programnak. Próbáltunk társat találni a finanszírozásra, de nem találtunk céget, vállalkozást, amely beszállt volna a költségekbe, és három évtől eltekintve állami, turisztikai támogatáshoz sem jutottunk. A fenntartó KOGART Alapítvány is, mint minden vállalkozás racionális döntésekre van kényszerítve, ezért nem maradt más választása a kuratóriumnak.

– Nyilvánvaló, hogy belépőjegyekből nem lehet egy ilyen intézményt finanszírozni, de mégis, mekkora teherről, anyagi veszteségről beszélünk?

– A galéria a jegybevételekből és a múzeum shop értékesítésből a költségek egyik részét tudta előállítani. A tihanyi önkormányzattól több éven keresztül kaptunk támogatást, amit nagyra értékelünk. Sajnos, másokra nem számíthattunk, és ennél többre lett volna szükség. Hét év alatt meghaladta a százmilliós nagyságrendet a plusz támogatás, amivel a tihanyi kiállítóhely működését ki kellett egészíteni.

– Hogyan alakult a látogatószám a nyitás óta? Mire számítottak?

– Mint ismert, évente négy, ebből a nyári szezonban két kiállítást nyitottunk, a legnagyobb mesterek művei jutottak így el Tihanyba és nyilvánvalóan ezek voltak a legnépszerűbbek. Évente általában 20-25 ezres látogatói létszám volt jellemző.

– Mi lesz az állandó Borsos Miklós kiállítás sorsa? A tihanyiaknak különösen fájdalmas az itteni Borsos-gyűjteménytől megválni.

– Valóban nagy jelentőségű, hogy a Borsos Villa bezárása után itt megnyílt az emlékszoba és ezzel Borsos Miklós ismét látható volt Tihanyban. A kiállított anyag az alapítványé. Természetesen az is marad, és kiállításokon látható lesz továbbra is. A Budai Várban van a Borsos-ház, amelyben a művész egykori lakása látogatható. Itt a gyűjtemény másik szegmensét mutatjuk be.

– Én még mindig nehezen hiszem el, hogy a mostani kortárs kiállítás és vásár az utolsó Tihanyban. Nagyon fognak hiányozni az élményszámba menő, időszaki kiállítások is. Hét év alatt számos képzőművészeti ág kiváló művelőinek alkotásait hozták el ide, olyan műveket, amelyekért az emberek akár egy másik országba is elutaznak. Mi lesz ezután?

– Igen, új kiállításunk itt már nem lesz. A KOGART továbbra is, időről-időre lehetővé fogja tenni, hogy állandó kiállítóhelyein és másutt a birtokában lévő művek, gyűjtemények a közönség elé kerüljenek