Bencéseké lesz a tihanyi iskola tulajdonjoga (Tihanyi Visszhang)

A Tihanyi Bencés Apátság élt a törvény adta lehetőséggel és kezdeményezte, hogy az általa 2012-óta működtetett helyi általános iskola kerüljön a saját tulajdonába. Az önkormányzat meg is állapodott a bencés renddel arról, hogy átadja az iskola tulajdonjogát, a szintén az ingatlanon található, az önkormányzat működtette egyes részlegek és funkciók miatt pedig az épületet társasházzá nyilvánítják – írja a Tihanyi Visszhang.

 

Mihályi Jeromos perjel szerint a következő tanév már biztos az új tulajdonviszonyok szerint kezdődik el.
Egy törvénymódosítás értelmében az egyházak megigényelhették azon önkormányzati ingatlanok tulajdonjogát, amelyeket fenntartóként működtetnek. A törvényt sokan kritizálták mondván, az országban számos intézmény kerül az egyházak tulajdonába úgy, hogy az önkormányzatok akaratuktól függetlenül jelentős vagyontól esnek el.

– A kritika nem állja meg a helyét. Az 1950-es államosítás az egyház működésének teljes ellehetetlenítésére irányult, jelen esetben azonban arról van szó, hogy a tanintézmények csak addig maradnak az egyház tulajdonában, amíg ott közoktatás zajlik, amint ez megszűnik, az ingatlan tulajdonjogát visszakapja az adott önkormányzat – fogalmazott a lap kérdésére Mihályi Jeromos perjel, aki elmondta: a törvényt egy lehetőségnek látják, amely tisztázza a tulajdonviszonyokat, megkönnyíti az esetleges fejlesztéseket és biztonságot ad az adott intézménynek.

– Egyértelmű volt, hogy élünk a törvény adta lehetőséggel, szerintem ez egy működtetési kérdés, azzal, hogy átvesszük az iskolát tiszta, világos kereteket fektethetünk le, nagyobb mozgástere is lesz az intézménynek – vélekedik Mihályi Jeromos, aki hangsúlyozta: évekkel ezelőtt az önkormányzattal közoktatási megállapodást kötöttek, ennek alapján zajlik majd továbbra is az oktatás.

 

Társasházzá nyilvánítják

A bencés apátság és az önkormányzat között teljes egyetértésben zajlottak a tárgyalások, már csak néhány részletkérdést kell tisztázni. Tósoki Imre polgármester szerint a tanintézmény fenntarthatósága illetve a minőségi oktatás védelme szempontjából jobb, ha az iskola az apátság tulajdonába kerül. Ráadásul ez alkalmat ad arra, hogy rendezzék a többféle funkciót befogadó ingatlan helyzetét. A tanintézmény épületében szociális lakások, tetőtéri panzió, és közétkeztetést ellátó konyha is helyet kap, – az önkormányzat működtette egyes részlegek és funkciók miatt az épületet társasházzá nyilvánítják.

A következő tanév tehát már biztosan úgy kezdődik, hogy a Tihanyi Bencés Iskola a bencés apátság tulajdonában áll.

A perjel szerint az iskola életében nem lesz érzékelhető változás, a szellemiség, a tanári kar, a diákok létszáma, az iskolába iratkozás feltételei, minden változatlan marad.

– Az egyértelmű, hogy az iskola épülete egy átfogó fejlesztést igényel. A fűtést, a szellőzőrendszert, a tetőszerkezetet, a szigetelést, a belső tereket mind-mind korszerűsíteni kell, ami jelentős, milliárdos tétel. Egyelőre erre nincs forrásunk. Egy modern iskolát szeretnénk működtetni, vannak terveink, elképzeléseink, építészekkel is egyeztettünk már, fel kell pontosan mérni az iskola igényeit is. Keressük a fejlesztés lehetőségét, de ez egy bonyolult folyamat, amelynek csak egyik fontos eleme a munkálatok finanszírozása, meg kell tervezni majd azt is, hogy az átépítés ideje alatt, hol és hogyan történjen az oktatás. Egyelőre még nem tartunk itt, meg kell keresnünk a forrásokat, addig pedig természetesen elvégezzük a szükséges karbantartási munkálatokat, a mosdók felújítása már nagyon időszerű

– nyilatkozta a Tihanyi Visszahangnak Mihályi Jeremos.