Bebizonyosodott: 19 négyzetmétert loptak el a Balatonból

Vádemelési javaslattal zárult a Natura 2000 természetvédelmi területen folytatott, a Balaton medrét is érintő területfeltöltés miatt indult büntetőeljárás.

A nyomozás adatai szerint a 2015. tavasza és a 2016. április negyedike közötti időszakban egy Balatonalmádiban, a tó partján található földterületen egy siófoki vállalkozó a szükséges engedélyek beszerzése nélkül területfeltöltési munkálatokat végeztetett- írja a police.hu. A feltöltés érintette a Balaton medrének 19 négyzetméteres területét is.

A Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság által beszerzett igazságügyi szakértői vélemények szerint az építési törmelékkel történt területfeltöltés következtében a Balaton, mint felszíni víz területe csökkent, a teljes feltöltött területen – mint vizes élőhely – a növény és állatvilág jelentős mértékben megváltozott. A szakértői vélemények szerint a Natura 2000 hálózat részét képező terület természetes állapotának visszaállítása emberi beavatkozással is legalább 4 – 8 évet vesz igénybe.

A Balatonalmádi Rendőrkapitányságon a 60 éves siófoki lakos ellen környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított vizsgálat befejeződött. Az ügyiratot a napokban vádemelési javaslattal küldte meg a nyomozó hatóság a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészségnek.

(11:55)