Barlangos–szurdokos geotúra az Ördög-árokban

A szokatlanul hosszúra nyúlt forró nyárban igazi felüdülést jelent egy árnyékosan hűvös szurdok mélyét meglátogatni. Főleg, ha ez a helyszín a híres-nevezetes Ördög-árok.

Rómer Flóris régész, művészettörténész így írt a helyről 1860-ban megjelent könyvében:

„…a víz és tán földrengések borzasztó remekműve, nevének tökéletesen megfelelő, vihartól felizgatott kőtenger. Az egész árok medréből háznyi nagyságú sziklák tornyosodnak…”

Az út során  a résztvevők láthatják majd a Szent László pénzeket a hegyoldalban, vörös bauxitkavicsokat a patakmederben, a triász/eocén kőzethatárt, barlangüregeket a völgyoldalban, óriás Nummulitesz metszeteket a barlangfalon, és persze még sok minden mást.

A túra „csúcspontján” az Ördög-gát szorosa fölött a Sűrű-hegyi Ördög-lik tátongó szájába is benézhetnek és megtapasztalhatják a bakonyi barlangok állandó, 10 fokos hűvösét.

Természetesen mindezekhez geológiai ismeretek is tartoznak, amit a túravezető Futó János útközben mesél el.

A túra vezetőjének tájékoztatása szerint az útvonal közepes nehézségű, de néhány szakaszon törmelékes, csúszós az út, ezért bakancs vagy erős túracipő, esetleg túrabot ajánlott és a barlanghoz lámpa szükséges.

Az út hossza 6 km lesz, a szintemelkedés alig 100 méter körüli. Gyerekek esetén csak 10 év felettieknek javasolja a túrát. A visszaérkezés 14-15 óra körül várható.

A részvételi díj 2000,- Ft/fő. Kedvezmény gyerekek számára: 50%.

A túra min. 10 fő jelentkezése esetén indul.

Találkozó 2018. augusztus 18-án (szombaton) 9:30-kor Bakonyoszlopon, a falu központjában, a Polgármesteri Hivatal előtti téren.

A jelentkezéseket a janosfuto@gmail.com e-mail címen – telefonszámmal – mielőbb, de legkésőbb augusztus 17-én (péntek) délig kérem.

Érdeklődni a 30/446-7759-es számon is lehet.