Baleset miatt leállították a Gripenek éleslövészetét (veol.hu)

Megsérült hétfőn az egyik magyar Gripen vadászrepülőgép a héten kezdődött légierős éleslövészeten, ezért felfüggesztették az éles lőgyakorlatokat – értesült a veol.hu. Személyi sérülésről nincs tudomása a lapnak, a gép sikeresen visszatért bázisára.

Az MH Bakony Harckiképző Központ lőterén hétfőn kezdődött meg a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39 Gripen vadászrepülőgépeinek éleslövészettel egybekötött szakfelkészítése, mely a lap információi szerint egy hétfőn bekövetkezett baleset miatt kedden és a továbbiakban már csak úgynevezett száraz begyakorlásokkal fog folytatódni, azaz – az eset kivizsgálásáig – nem lő egyelőre többet egyik magyar katonai vadászgép sem.

Úgy tudjuk – írja a veol.hu – hogy a repülőgép-fedélzeti gépágyús éleslövészet során a fegyverben úgynevezett csőrobbanás következett be, melynek következtében feltehetően a szétrepülő szilánkoktól megsérült a vadászrepülőgép is. Az eset során személyi sérülésről nincs információnk, a repülőgép pedig sikeresen visszatért kecskeméti bázisára.

A veol.hu megkereste a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályát, azonban egyelőre nem kaptak választ kérdéseikre, ám a portál talált egy szemtanút, aki feltehetően látta a szerencsétlen esetet. Hogy mit mesélt, kiderül a veol.hu oldalon.