Balatonszepezd: aláírásokat gyűjtenek a tervezett bringaút-nyomvonal ellen

Balatonszepezd Barátai névvel indítottak online aláírásgyűjtési akciót a Balatoni Bringakör szepezdi szakaszának új nyomvonal-tervei ellen. A kezdeményezéssel szeretnék elérni, hogy a bicikliút ne a parti sétányt terhelje, és tegye veszélyessé, hanem egy másik nyomvonalon haladjon, amely álláspontjuk szerint olcsóbb és természetbarátabb.

 

A petíció szövege:

A szepezdi lakosok javaslata: 

A Balatoni Bringakörút Ne vegyen el területet a strandokból, Ne szorítsa ki a partról Szepezd jelenleg egyetlen sétányát, amit annyian szeretünk, Ne teremtsen veszélyt a strandi forgalomra!

A bringakörút Ne a parti erdő kárára létesüljön, ezt a rövid, érintetlen partszakaszt, őrizzük meg, hagyják meg a helyet sétánynak, készüljön egy kanyargós sétány a gyalogosok számára, ami fakivágások és aszfalt nélkül megvalósítható!

A bringakörút maradjon a dombon, festői környezetben, jó levegőn, ahova már szolgáltatások települtek és a Zánka felőli panorámás, lankás úton vezessék fel a dombra legkésőbb Szepezd és Zánka határán!

Kérjük a Kormánybiztos urat valamint Szepezd és Zánka polgármestereit, hogy bringakörutat a kívánságaink szerint valósítsák meg!

Az általunk javasolt megoldás olcsó, gyorsan kivitelezhető és természetbarát.

Kérjük állítsák le a természetromboló terveket úgy a vasút alatti parton, mint a Halász utca végében lévő kis erdőben!

 

Amiért a petíció létrejött:

Ha a bicikliút bejönne a strand elé, akkor az elképesztő problémákat fog okozni, a strand megközelítése balesetveszélyessé válik. Ettől nemcsak a helyieket és az itt nyaralókat kell megvédeni, hanem a bicikliutat használókat is.
Az amúgy is keskeny szepezdi strandok mérete csökken.

Ha a beruházás bicikli útról szól akkor az nem sétány. A bringások nem feltétlenül örülnek ha tele lenne gyalogosokkal is. Vagy a gyalogosok fogják zavarni a kerékpárosokat, vagy a kerékpárosok veszélyeztetni a gyalogosokat.

A bringaút sétányon való továbbvezetése a parkban is a sétány mint olyan megszűnéséhez vezetne. Gyakorlatilag nem maradna Szepezdnek olyan part menti része, ahol sétálni lehetne. Alapjaiban és véglegesen megváltoztatná a szepezdi part hangulatát.
A parti erdő elpusztítása, a strand megkisebbítése, a Konyhakert teraszának bontása, a bringások beterelése a strand elé, az emberek közé vezetve, és a park meglévő sétányára balesetveszélyes és tönkre teszi a partot. Keskeny a terület.

Egy-egy uniós fejlesztés okozhat érdeksérelmet néhány lakos, nyaraló tekintetében, akiket közvetlenül érint, azonban a petíció arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy ez a fejlesztés az általunk megismert formában SENKINEK nem lesz jó.

Abban bízunk, hogy végül olyan megoldás kerül megvalósításra, ami mind a biciklisek, mind a strandra igyekvők illetve a parton sétálók számára megnyugtatóan biztonságos lesz.”