Balatoni vízszint: egyazon partszakaszon 28-36 centiméternyi különbség pár órán belül

Tegnap és május 2-án is viharos erejű szél fújt a Balaton-régióban, ami miatt egyazon partszakaszon pár órán belül 28-36 centiméteres különbségek is kialakultak a vízszintben – a vízügy mérési adatai szerint. Miközben az átlagos vízállás ötödik napja 121 centiméter, Balatonmáriafürdőn tegnap 13 órakor 110 centiméteres vízállást mértek a déli szél hatására, hét órával később pedig – az irányt váltó viharos szél hatására – már 138 centimétert mutattak a műszerek. Május 2-án Keszthelyen 4 órán belül ennél is többet, 36 centimétert változott a Balaton vízszintje.

A tó vize csütörtök reggel 13 Celsius fokos volt Siófoknál. A Sió-zsilip zárva, vagyis nincs vízeresztés a tóból. A Balaton átlagos vízállása megfelel az üzemi vízszint-maximumnak.

A met.hu előrejelzése szerint a Balaton-régióban ma a mérsékelt nyugati, délnyugati irányú szél fokozatosan megélénkül, egyes lökések a 40 kilométer/órás erősséget is elérhetik. Nyugaton csak helyenként, a térség keleti felében többfelé és nagyobb gyakorisággal számíthatunk élénk széllökésekre. Délután délire fordul a szél, ami ekkor már a térség nyugati felében is többször megélénkül.

A nap nagy részében erősen felhős lesz az ég, és napos időszakokra főként a délután második felében számíthatunk. A reggeli gyenge eső után napközben már érdemi csapadék nem valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 16 fok körül alakul. Késő este 10, 11 fok valószínű.