Balatoni Turizmus Szövetség: bátran ki lehet tenni a “megtelt” táblát (HelloVidék)

Hónapokkal ezelőtt még azon kellett aggódniuk a balatoni szolgáltatóknak, hogy hogyan tudnak fennmaradni. Hogy hogyan tudják elkerülni a végleges bezárást és az alkalmazottak elbocsájtását. Most, hogy már nem kell otthon maradni és nagyjából szabadon lehet közlekedni az országban az emberek újra elkezdtek utazni, és a legtöbbjük idén a belföldi nyaralás mellett döntött. A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint most a Balatonhoz bátran ki lehet tenni a “Megtelt” táblát. 

Tavasz elején nagyon nehéz helyzetbe kerültek a vendéglátók a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése miatt. Sokuk csak a kormány által biztosított segély csomagnak köszönhette, hogy fenn tudott maradni, azonban sokan nem voltak ilyen szerencsések és kénytelenek voltak véglegesen bezárni. Most, hogy lazultak a szabályok és újra lehet utazni fordult a kocka.

“Ha nem is gyorsan, de júniusban újraindult a balatoni idegenforgalom. Júliusban és augusztusban pedig felfutott, talán még magasabbra is, mint ahol tavaly tartott ugyanebben az időszakban. Azonban az egész év gazdasági sikerességének szempontjából kulcskérdés az őszi időszak, hiszen a nagy fesztiválok idén elmaradtak, ugye ez hatalmas kiesés volt mind vendégéjszakákban, mind a Balaton árbevételének tekintetében. Szerencsére idén nagyon sokan választották a Balatont”

– fogalmazott a hellovidek.hu-nak Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. Hoffmann Henrik hozzátette:

“Bátran ki lehet tenni a „megtelt” táblát. Júniusban a hétvégék voltak ilyen terheltek, de augusztusban azt tapasztaljuk, hogy már a hétköznapok is ugyan olyan telítettek, mint a hétvégék. Augusztus az ugye a nyár gerince, mindenki ilyenkor megy szabadságra ezért is lehet sok emberrel találkozni a különféle turisztikai központokban. Azonban a forgalomnak is van egy maximum kapacitása, nem lehet több vendéget fogadni, mint amennyit elbír az adott hely.”

Hogy a Balaton vissza tudja-e hozni az elveszített bevételeket az még nagy kérdés. Sok múlik azon, hogy mennyire lehet megnyújtani a szezont. A nyári fesztiválok ugyan elmaradtak viszont ősszel a kisebb gasztronómiai rendezvényekkel még lehet számolni. Így talán a tavasz kiesését az ősz vissza tudja hozni és hasonló évet tudnak zárni a tó partján, mint tavaly.

A nyár elején a szakemberek többször is felhívták a figyelmet arra, hogy milyen szabályokat kell vagy érdemes betartanunk, ha nyaralni indulunk.  Ezeket az ajánlásokat most is érdemes betartani.

“Természetesen nagyon fontos az is, hogy fellendüljön a gazdaság, és ha a járványügyi helyzet engedi, akkor menjünk a Balatonra, menjünk nyaralni, de szem előtt kell tartani, hogy a vírus még jelen van, sőt. Ahogy már számtalanszor elmondtam, elmondtuk: maszk viselés, távolságtartás, kézmosás. Ezeket most is ugyanúgy be kellene tartani, ahogy korábban.”

-fogalmazott a portálnak dr. Kemenesi Gábor a PTE virológusa. A szakember hozzátette: fontos lenne, hogy az emberek megértsék azt, hogy a maszk viselése az most közösségi érdek, és ha máshol nem is legalább ott hordják, ahol kötelező. Tehát utazzunk, ha azt a feltételek engedik, de bárhol is vagyunk tartsuk be a szabályokat- hangsúlyozta.