Balatoni települések is vannak a kínaiak ingatlanvásárlási listáján (hvg.hu)

A külföldiek közül kínai, orosz és izraeli állampolgárok vették a legtöbb ingatlant Magyarországon 2018-ban. A legnépszerűbb település Budapest volt, de a Balaton és környéke is népszerű.

Összesen 3272 darab nem mezőgazdasági ingatlant szereztek meg külföldi állampolgárok Magyarországon 2018-ban – derül ki a Miniszterelnökség által közzétett adatokból. A legnépszerűbb település Budapest volt, ahol 2430 ingatlan került külföldiek tulajdonába. Népszerű volt még a külföldiek körében Pest megye (164 ingatlan), Zala megye (147 ingatlan), Győr-Moson-Sopron megye (98 ingatlan).

A külföldiek elsősorban lakóházakat és lakásokat szereztek (2941 darabot), üdülőből és gazdasági épületből 33-33 darabot. Az ingatlanok nagy részét, 3063 darabot vásárolták, 128 darab ajándékozással jutott a birtokukba, cseréből csak 4 volt.

Ami az ingatlant szerző külföldiek állampolgárságot illeti, a kínaiak magasan vezettek (1610 darab ingatlannal), őket az „egyéb” állampolgárságúak követték (700 darab ingatlan – elsősorban uniós állampolgárok, főleg osztrákok lehetnek köztük a földrajzi adatok alapján), de sok orosz (312 ingatlan) és izraeli (331 ingatlan) is vett ingatlant Magyarországon.

A kínai állampolgárok körében különösen népszerű volt Budapest 13., 10., 6. és 7. kerülete, illetve Nagykovácsi. Az izraeliek körében Budapest 7. kerülete végzett az első helyen, de Debrecenben is elég sok, 9 ingatlant szereztek. Az oroszok szintén Budapest 7. kerületét favorizálták a leginkább, de vidéken (többek közt fürdőhelyeken) is szereztek szép számmal ingatlanokat: Hévíz (48), Keszthely (10), Sopron (21), Zalakaros (9).

A cikk folytatása itt található.