Balatoni szakácsnők a legújabb Michelin-kalauzban (welovebalaton.hu)

Két balatoni szakácsnő is szerepel a Michelin-kalauz legjobb magyar női séfeket bemutató összeállításában. Árkosi Erika, a kapolcsi 84 Bisztró és Szikra Gabriella, a fonyódi Konyhám Stúdió 365 konyhafőnöknői meséltek az étteremkalauz magazinjának.

Egyre erősödik a magyarországi gasztronómia, és ezzel együtt az elmúlt években megnőtt a éttermeket vezető női séfek száma is, kezdi a cikket a Michelin Guide, melyet a welovebalaton.hu idézett.

Árkosi Erika 2012-ben költözött vissza Magyarországra, ahol családjával 2014-ben megnyitották a tapolcai Pura Vida éttermet, majd átvették az egykori keszthelyi Palettától (jelenleg tavasztól őszig Balatonbogláron és állandó nyitvatartással Budapesten működik) a Phoenix kikötőben lévő éttermet is, de kapacitáshiány végül mindkét helyet elengedték. 2020-ban vették át a kapolcsi Hazai Provence panzió éttermét, a 84 Bisztrót, ahol magyaros és mediterrán ihletésű fogásokat kínálnak, a külsős vendégek számára is.

„Gyerekkoromban a nyarakat a nagymamám tanyáján töltöttem, tőle tanultam meg a főzés alapjait. Kezdetben csak magyaros ételeket főztem. Amikor 31 éves lettem, két évet töltöttem New Yorkban, és ott ismerkedtem meg a világgasztronómiával. 2000-2008 között Olaszországban szereztem sok inspirációt, 2008-2012 között pedig Spanyolországban éltem, ahol egy bár konyháját vezettem. Kezdetben csak a családomnak és a barátaimnak főztem, de a spanyolországi tartózkodásom alatt jöttem rá, hogy szakács akarok lenni”.

-fogalmazott Árkosi Erika, aki hozzátette: az éttermi szcéna határozottan megváltozott az évek során, és manapság már több nő van a konyhában.

Szikra Gabi a szezonálisan nyitva tartó balatonfenyvesi A Konyhám strandbisztróval robbant be a balatoni gasztronómiába, és több strandételverseny-győztes fogás fűződik a nevéhez. Szeretett volna egy négy évszakos éttermet is, 2021 év végén megnyitotta Renczés Gáborral a A Konyhám Stúdió 365 nevű éttermet Fonyódon. Az étterem azóta megkapta a Michelin Tányér jelölést.

Elmondta: Az inspirációt többek között a minőségi helyi és szezonális alapanyagok, az elfeledett magyar ételek újraértelmezése, az évszakok és a vendégei jelentik.

Nagyon szeretek vegán és vegetáriánus ételeket készíteni – nagy kihívásnak tartom őket, és szeretem a kihívásokat! Szeretem a váratlan helyzeteket is, improvizálni és lehetőség szerint különleges kéréseket is teljesíteni. 

-fogalmazott.

Szikra Gabi a jövőben szeretné tovább bővíteni a gasztronómiai ismereteit, szeretne több csúcséttermet meglátogatni további tapasztalatszerzés céljából, több helyi termelőktől származó alapanyagot felvenni az étlapra, és még fenntarthatóbbá tenni az éttermek működését.