Gátlástalanság a Balatonon: magánházikók állami zagytérben

Két faház „nőtt ki” Vonyarcvashegyen a vízügy fennhatósága alá tartozó zagytér partjánál tavaly tél óta, amelyek tulajdonosai elkergetik a környékről az arrajárókat. Augusztus végéig kaptak határidőt, hogy elbontsák a házakat, különben az önkormányzat, a vízügy, a rendőrség, valamint a vízi és szárazföldi polgárőrség teszi meg összefogva – számolt be a település polgármestere a HírBalatonnak.

Az egyik illegális vonyarcvashegyi faház (Fotó: Pali Róbert)

 

Pali Róbert elmondta, miután bejelentést kapott arról, hogy az állami tulajdonú partszakaszon két engedély nélküli faház használói nem engedik arra sétálni, ott horgászni az embereket, maga is a helyszínre ment. Az ott tartózkodók őt is számonkérték, mit keres ott. A házak körül horgászsátrakat, autókat is látott. Fotókat készített, és bejelentést tett, amire a vízügy példás gyorsasággal reagált, felszólítva a faház tulajdonosait a bontásra, miután elutasította a fennmaradás iránti kérelmüket.

A pofátlanság teteje, amit itt csináltak. Óriási biznisz a horgásztatás, lehet szabályosan is csinálni, mi azokat támogatjuk, akik így teszik. Csak összefogással lehet és kell rendet rakni a Balatonon, ami nálunk már így zajlik

– fogalmazott.

Kerekes Péter, a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke arról számolt be a HírBalatonnak, hogy három esetről is tud, amikor az engedély nélküli faházak környékére tévedőket megfenyegették az ottlévő emberek, hogy többet ne menjenek arra. Tudomása szerint „szombathelyi, 30-40 év körüli, kopasz, kigyúrt” férfiak a fenyegetők, a faházakat pedig jó pénzért ki is adták bérlőknek.

„Eldurvult a helyzet a Balatonon gyerekkorom óta. Ha nem is tudjuk sokszor visszaállítani az eredeti állapotot, meg kell tenni mindent a Balatonért, ami mindenkié” – mondta a vízi polgárőr utalva az illegális építményekre, stégekre, feltöltésekre, nádpusztításokra is.

(Fotók: Pali Róbert)

***

Pali Róbert emlékeztett arra, hogy települése az elsők között volt, amely összefogva a vízüggyel és a vízipolgárőrökkel tavaly megszabadította a Balaton Vonyarc előtti részét a szabálytalan horgászkaróktól, amit idén megismételtek.

Mint kifejtette, Vonyarcvashegynek 2726 lakosa van. „Mi nem csak a 2-3 nyári hónapban, hanem egész évben gondolkodunk. A tó egyik legjobbjának számító strandunkat nem zárjuk be esténként. Itt mutatjuk be fotókon az értékeinket, történelmüket, és idekerült az utolsó balatoni halászhajó is, amelynek felújítása után a balatoni halászatról lesz benne kiállítás, egy halászkerttel övezve” – ismertette a polgármester.