Balatoni Ökomúzeum – képzés és konferencia Siófokon

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. egy képzési programot szervez a Balatoni Ökomúzeum létrehozásának következő szakaszában az úgynevezett CULTURECOVERY projekt keretében. A Május 22-ei, siófoki rendezvény célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a CULTURECOVERY projekttel kapcsolatban és a tervezett Balatoni ökomúzeum szerepéről,  fejlesztési stratégiájáról, valamint a fenntartható mikrorégiókról, a nemzeti parkok szerepéről, a Balaton vízszintingadozásai és a klímaváltozás hatásairól,  továbbá az ökomúzeumok és tájobszervatóriumok gazdasági jelentőségéről, a szellemi kulturális örökség megőrzéséről.

A projekt célja a kulturális örökség eszmei értékének megőrzése és helyreállítása Közép-Európában öko-múzeumokon keresztül.
Közép-Európa nagyon gazdag természeti és kulturális örökséggel rendelkezik, amelyek fontos szerepet játszanak a gazdasági növekedés fellendülésében és a társadalmi kohézió alakításában.
Az ökomúzeumok olyan modern múzeumpedagógiai elvek alapján kialakított területek, melyek egy adott hely vagy régió identitására és a helyi közösségek aktív részvételére épülnek, növelve ezzel ezeknek a közösségeknek a jólétét és a terület fenntartható fejődési lehetőségeit.

A projekt támogatni kívánja a Közép-Európai régió állami és magánszervezetei közötti együttműködést, amely képes hozzájárulni az intézményi kapacitások növeléséhez olyan innovatív modellek, stratégiák és gyakorlati intézkedések alkalmazásával, amelyek a kulturális örökség eszmei értékének védelmére és fenntartható használatára vonatkoznak.