Balatoni kilátóhelyek, ahonnan csodás az őszi panoráma (turistamagazin.hu)

Végre itt az aranyló ősz a vénasszonyok nyarával karöltve, amikor még azok is szívesen kirándulnak, akik egyébként nem nagy természetjárók. Színes lombok alatt sétálhatunk, és ehhez jön hozzá a meleg őszi táj, a madárricsajtól hangos erdők tüdőt tisztító illata. Bámulatos panorámákat láthatunk a Keszthelyi-hegységben.

A kilátók azért is annyira kedveltek a túrázók körében, mert a kirándulás valódi csúcspontjai lehetnek, ha egy fárasztó emelkedő végén hirtelen feltárul előttünk a táj. Főleg ősszel, amikor a színesedő erdő csak ül körben a hegyen, mi meg szívjuk magunkba a mellbevágó látványt. És ha mindezt a Balaton még meg is koronázza, az tízes skálán tizenegyes kibukkanási élménnyel kecsegtet. Ezért is választottuk október eleji kiruccanásunk helyszínéül a Keszthelyi-hegységet, pontosabban a Gyenesdiástól Balatongyörökig vezető túraútvonalat, ahol ha kedvünk tartja és erőnk bírja, egy nap alatt akár 7 kilátópontból is megcsodálhatjuk a magyar tengert.

Az Országos Kéktúra kék jelzését követve hagytuk el Gyenesdiás mutatós házait. A késő nyár és a kora ősz kiszívta, elégette már a legtöbb zöldet, itt-ott barna foltokban színesedtek a fák, de a fejünk fölött még mindig dúsan hajladoztak, zizegtek a lombok. Majd a Pipa-hegy felhagyott murvabányáinak fehérlő oldala mellett, fokozatosan emelkedő erdei úton jutottunk fel a Kerek-hegyre, ahol a Festetics-kilátó magasodik. A 2000-ben felújított háromszintes faszerkezetű toronyból szép kilátás nyílik a Keszthelyi-öbölre és a környék dimbes-dombos, völgyek szabdalta vidékére. Sőt, északnyugatra a következő célpontunk, a Berzsenyi-kilátó sziluettje is felsejlik – olvasható a turistamagazin.hu-n.

A hegyről leereszkedve a Nagy-mező tágas rétjére értünk, amely hangulatos piknikezőhely padokkal, asztalokkal, tűzrakóval, esőbeállóval, kiépített infrastruktúrával. A gyerekeknek főleg az erdei tornapálya és a játszótér kötélcsúszkával jelentheti a fő attrakciót. Innen a sárga kereszt és sáv jelzés egybeesik a Darnay-Dornyai Béla-emléktúra útvonalával, így ezen a szakaszon a D betűs jelzések is segítik a tájékozódást. A 355 méter magas Pető-hegy tetején található Berzsenyi-kilátót 2002-ben újították fel. Mind formájában, mind kilátásélményében hasonlót nyújt, mint a Festetics-kilátó. Ezen nem is nagyon csodálkozhatunk, hiszen légvonalban alig 1,5 kilométer (gyalog 2,5 km) választja el a kettőt egymástól.

A cikk folytatása, fotókkal együtt itt megtalálható.