Balatoni intézmények is csatlakoztak a népi játék napjához (M1/hirbalaton.hu)

Október 9-én, szerdán a világ minden tájáról csatlakoznak a népi játék napja kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy a diákok oktatásában a magyar népi játékok elnyerjék méltó helyüket. Több Balaton parti intézmény is csatlakozott az akcióhoz. 

Az ötletgazda, Balatoni Kata táncpedagógus, szervező a köztelevízióban elmondta: a hagyományos népi játékok kulturális örökségként vannak jelen a mindennapjainkban, ezeket szeretné új formában, megközelítésben a figyelem középpontjába helyezni. Kifejtette: ezek a játékok végigkísérik a gyerekek teljes szocializációs folyamatát, megtalálhatók köztük az ölbeli játékok, a párválasztó játékok, szellemi, ügyességi és eszközös játékok.  A rendezvény célja, hogy a népi játék élménye mellett felhívják a figyelmet pedagógiai sokszínűségére is. Kiemelte: gyermekkorban az elsődleges csatorna, amelyen a magyar kultúrát eljuttathatjuk a gyerekekhez, az a népi játék.

Tájékoztatása szerint immár több mint 400 intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez Magyarországról és a Kárpát-medence területéről, továbbá több mint tízen jelentkeztek távolabbi országokból, Ausztráliából, Amerikából, de Lengyelországból, Angliából és Németországból is csatlakoztak magyar gyerekekkel foglalkozó iskolák – mondta, hozzátéve, hogy egyre színesebb a paletta.

A Balaton környéki intézmények közül a Révfülöpi Általános Iskola, a Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola, a balatonfüredi Mesevilág Tagóvoda és a csopaki Mandulavirág Óvoda is csatlakozott a népi játék napjához.