Balatoni ingatlanpiac: meghatározó a vízparttól való távolság (sonline.hu)

A Balaton-parton háromszorosra nőtt az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű ingatlanjai között. Jellemzően az ingatlan vízparttól, illetve fővárostól való távolsága a meghatározó az árak alakulásában. Balatonfüred és Tihany a legdrágábbak, tartja a balatoni ingatlanos. 

A hely és a környezet szabja meg az árakat – mondta a sonline.hu-nak Sinka József, egy balatonmáriafürdői ingatlaniroda tulajdonosa. A tégla ugyanannyiba kerül a Rózsadombon, mint egy kis faluban, az alatta lévő földterület az érték – tette hozzá.

Ahol a helyi rendezési terv megengedi, többlakásos ingatlanok épülnek lakóövezetben és üdülőövezetben egyaránt. Balatonmáriafürdőn több projektben 50–60 lakásos társasházak épülnek. Galácz György polgármester elmondta, bár érezhető némi visszaesés a teljes balatoni ingatlanpiacon, de a közvetlen vízparti házak iránt van kereslet. A régi Mária hotel épületében apartmanház épül, és még kettőt terveztek, valamint a Bárdos Lajos sétányon is épül egy társasház.

Balatonlellén az elmúlt öt évben 1200–1400 apartmanlakás épült, mondta Kenéz István polgármester. Mindennek van jó oldala és árnyoldala is, mert építményadóban és idegenforgalmi adóban nő a város bevétele, de ki kell szolgálniuk a betelepülőket, például parkolóhelyekkel.

Korábban az Otthon Centrum közölte: míg Balaton­akarattyán már átlagosan 3,2 millió forintért kínálják az új épületek négyzetméterét, addig Fonyódon 1,44 millió forintos négyzetméter­áron lehet lakáshoz jutni a legfrissebb adatok szerint.

Otthon Centrum: a Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti