Balatoni éttermek a világ gasztronómiai térképén (veol.hu)

Kitűnően szerepeltek Veszprém megye éttermei a világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide díjátadóján, amelyen a legjobb ár-érték arányú éttermeket honoráló Michelin Bib Gourmand elismerést kapott Balatonfüreden a Mór24 és a Sparhelt, valamint a balatonszőlősi Casa Christa. A tulajdonosok szerint ez hatalmas kiugrási lehetőség a vidék gasztronómiájának, mely még több hazai és külföldi vendéget vonz a térségbe.


– Csodákra képesek az ízek, a hangulatok, amelyeket a világban láttunk. Elkerültük a felkapott helyeket, figyeltük a helyiek életét, azt ettük, amit ők, így ismertük meg a gasztronómiát – mondta Albrecht Tamás. A tulajdonos, séf a feleségével, Almás Edittel tizenöt év utazás után nyitotta meg a Mór24 nevű éttermet Balatonfüreden 2020 júliusában: a small plate-tel (kis adag) újat mutatva nemcsak a tányéron, hanem a natúr, illetve pét-nat (pétillant naturel, természetesen gyöngyöző – a szerk.) borkínálatban is. Azt kínálják, amit ők szeretnek, esznek, ezt kedvelték meg a világban, önmagukat adják, szerintük emiatt kapták meg a rangos díjat is, amelynek nagyon örülnek.

Albrecht Tamás tulajdonos, séf feleségével, Almás Edittel tizenöt év utazás után nyitotta meg a Mór24 nevű éttermet Balatonfüreden Fotó: Mór24/Széll Bálin
Tamás állítja, nem érdemes túlgondolni az ételeket, így az egyszerű földes alapízekhez, mint a cékla, zeller, kitűnően illik a mogyoró, a diófélék, a pirított magok, a barnított vaj, a sherryecet. Felidézi, már 19 évesen Izraelben járt, majd következett egyebek mellett Írország, India, Malajzia, Szumátra, London. Utóbbi városban dolgozott a sztárséf, Gordon Ramsay csapatában, és részt vett az ottani Savoy Hotel étterme megnyitásában, ahol szakácsként részlegvezető volt. Ott tanulta meg azt is, hogy az „ördög” a részletekben, a tálalásban rejlik. A világban megismerte az organikus farmokat, ahol például ananászt gyomlált, rizst csépelt, és dolgozott a vendéglátásban. Látszik rajta, a vendéglátás a szenvedélye, ennek a művésze. Úgy mondja, ezen soha nem tűnődött, azt teszi, amit szeret, és úgy, ahogy szereti. Már kiskorában eldöntötte, szakács lesz és utazik.

A cikk folytatása itt elolvasható.