Balatoni eredetvédett fogas és az év strandétele is kóstolható október 5-én Balatonlellén

Az elmúlt években a Balatonlellei Kishegyen megrendezett Kishegyi Kortyok és Falatok, valamint Murci Fesztivál a Balaton Régió legnagyobb gasztronómiai rendezvényeivé nőtték ki magukat. Idén ősszel, október 5-én – vállalkozói összefogásból – immáron hetedik alkalommal rendezik meg a Murci Fesztivált, ahol 8 helyszínen 13 étterem, 14 borászat, 2 cukrászda és egy pálinka főzde által kínált finomságokat lehet kóstolni – áll a szervezők közleményében.

 

A Murci nemcsak az esemény nevét jelöli, több borászatnál kóstolható is lesz a még erjedésben lévő újbor. A legtöbb helyszínen élőzene, és további programok is várják az idelátogatókat. A kápolna melletti parkolóban kézműves vásár és a legkisebbekre gondolva egy játszóház is helyet kap.

Balatonlellén több mint 10 éve mondják, hogy a Balaton télen nyáron menő, és nemcsak mondják, tesznek is érte! A Murci Fesztivál az elmúlt években elhíresült, és több Balaton parti település által követett “Balatonlellei modell”, az egész éves Balaton gondolatisága köré épül, azaz a szervezők nem titkolt célja, hogy megmutassák, a Balatonon nem csak két hónap a szezon, hanem minden hónapban, minden évszakban van olyan, amiért érdemes a tóhoz ellátogatni.

Ilyen a déli part egyik büszkesége, a Kishegy, ahol páratlan természeti környezetben számtalan étterem és borászat működik egész évben. A Kishegyről egyébként egy helytörténész – Horváth Iván egy könyvet is írt „Fergetegűző Harangszó – Kishegy Históriája”  címmel, melyet a hivatalos megnyitón fognak bemutatni!

“Egész éves programkínálatunkkal az a célunk, hogy megmutassuk az idelátogató vendégeknek a környék borászatait, gasztronómiai sajátosságait, eldugott kiránduló helyeit és kerékpáros útvonalait, hogy saját szemükkel is lássák, Balatonlellén egész évben szezon van!”

– mondta Tóth Balázs a Hello Balatonlelle Egyesület elnöke.

Az éttermek különleges menükkel, a borászatok hozzájuk illő borpárosítással készülnek.

“Többféle finomságot is kóstolni lehet majd nálunk, például a Kishegy lábánál elterülő Irmapusztai-halastavakban nevelkedett eredetvédett fogast, vagy az év strandételét, a Nyári Töltött Káposztát is! “

mondta Koós Tamás, a kézműves alapanyagokkal dolgozó Mesés BBQ megálmodója és tulajdonosa.

Egy újabb összefogás eredményeképpen a Somogy Megyében működő iFood Élelmiszer Klaszter és a Kislépték Egyesület tagjaival összefogva minden étterem kínálatában megtalálhatóak lesznek helyi termelők által készített alapanyagok is.

Az élet a Murci fesztivál után sem áll meg Balatonlellén. Várhatóan idén újra lesz műjégpálya, adventi fénypark, adventi vásár, karácsonyi traktoros felvonulás, János napi boráldás, sőt szervezők a tervek szerint az őszi-téli hónapokban a strandot is életre szeretnék kelteni!