Az idei nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban a strandbüféket és a street foodokat is felkeresték az élelmiszer-biztonsági felügyelők. Az egész országban 346 vendéglátó egységet vizsgáltak.
Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomon követése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák – írja a vg.hu.
A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint az ellenőrök a strandbüfék és a street food egységek 11,5 százalékánál tapasztaltak takarítatlanságot és a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges kellékek hiányát, valamint a vendéglátóhelyek 10,2 százalékában problémát jelentett a készételek tárolása is. A hűtve tárolást több esetben nem tartották be, továbbá a készételek és az alapanyagok elkülönítését sem valósították meg. Jellemző volt, hogy a kisebb egységek nem rendelkeztek zöldség-előkészítővel, miközben tisztítatlan zöldségeket is felhasználtak.
Csaknem minden tizedik vendéglátóhelynél (9,8 százalék) hiányzott a dolgozók egészségügyi könyve, azonban ezt az élelmiszer-vállalkozók rövid időn belül pótolták. A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát. A hatósági felügyelők több esetben (7 százalék) tapasztalták, hogy az alapanyagok nyomon követését nem biztosították, illetve lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű termékeket tároltak az egységekben.
A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat augusztus 15-ig zajlik. A kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei többek között a fesztiválokat és a Balaton környéki vendéglátóhelyeket is ellenőrzik.