Újabb balatoni település szállt szembe a beépítési lázzal: Balatongyörök nem kér a lakóparkokból

Balatongyörök egy újabb balatoni település, amely szembeszállt a beépítési lázzal (Szigliget követendő példájáról itt számoltunk be). A község október végén életbe lépett rendelet-módosítása elejét veszi a további ingatlanspekulációknak, lakópark-építéseknek. „Mi nem akarjuk az ingatlanfejlesztők oltárán feláldozni a helyi értékeinket, a családias miliőt és a több száz év alatt kialakult településszerkezetet” – fogalmazott a hirbalaton.hu-nak az újraválasztott polgármester, Biró Róbert.

(Fotó: balatongyöröki önkormányzat)

Mint a polgármester kifejtette, a község belterületének java része lakóövezet. Az építési jogszabályi környezet és a tulajdonosi, befektetői szokások az elmúlt években jelentősen megváltoztak. Egyre gyakoribb igény az egy telken elhelyezni kívánt kettő, három, vagy több lakóház, illetve nagyobb számú lakás kialakítására, amelyet a helyi építési szabályzat nem tiltott. Élve ezekkel a lehetőségekkel egyre több befektető kezdett kisebb lakópark fejlesztésbe, ami kedvezőtlenül befolyásolja Balatongyörök építészeti arculatát, az épített környezetet és nemkívánatos társadalmi változásokat indít el.

– A befektetőket elsősorban az egy-egy ingatlanból kinyerhető profit érdekli és kevésbé törődnek az építkezéseik által kiváltott egyéb hatásokkal. Éreztük, hogy ez nem jó irány, de a hatályos építési szabályaink értelmében nem tehettünk ellene semmit – számolt be a polgármester az előzményekről.

 

Amikor elég lett

Az egyik befektető négy telek egybevonásával alakított ki egy négyezer négyzetméteres ingatlant, amire 24 kisebb lakás szeretett volna felépíteni. Többszöri egyeztetés után sikerült a tervezett lakások számát megfelezni, de érezhető volt, hogy ez hosszú távon nem lesz tartható. A helyi képviselő-testület ekkor döntött úgy, hogy elég, lépni fog.

 

Már megépült lakóparkok Balatongyörökön, amikből nem kérnek többet (ld. az alábbi három fotó):

– A lakóparkok megépülése egy kis balatoni településen jelentősen befolyásolja az addig kialakult településszerkezetet az ott élő emberek életét, továbbá kedvezőtlen hatással van a szálláshely szolgáltatókra és a település idegenforgalmi bevételeire. Igaz, hogy ezek az épületek lakásként kerülnek megépítésre, a tapasztalat viszont az, hogy ezeket elsősorban nyaralónak használják az új tulajdonosok – summázta a polgármester.

 

Így teremtették meg a jogi alapját a lakópark-építések megfékezésének

Balatongyörök idén nyár végén megteremtette a jogi alapját a lakópark-építések megfékezésének. A 19/2019. (IX.23) számú rendeletében módosította a Helyi Építési Szabályról szóló 17/2008. (XI.19) számú rendeletét. A változtatás lényege, hogy belterületen övezettől függően 700-800 négyzetméterenként, külterületen 3000 négyzetméter felett csak egy-egy lakóház/lakás építhető. Két lakóegység építésnek engedélyhez a megengedett teleknagyság több mint másfélszeresét kell biztosítani.

 

Az építkezni vágyók újabb balatoni települést keresnek

– A városokban a beépíthető területek arányának csökkenésével egyre kevesebb a lehetőség az ilyen irányú ingatlanfejlesztésre, ezért az utóbbi években ezek a befektetői körök újabb területeket felé vették az irányt. A Balaton-parti településeken soha nem látott mértékben indultak meg a lakópark építkezések, amik rövid távon is visszafordíthatatlan változásokat fognak elindítani. Ha szabad utat engedünk az ilyen befektetői igényeknek, akkor pont azokat az értékeinket fogjuk elveszíteni, amik miatt szeretünk itt élni – figyelmeztet Biró Róbert.

 

Balatongyörök lakóparkok nélkül is fejlődik

Balatongyörök egyébként így is szépen fejlődik. Évente 20-30 új ház épül. A település vezetése bölcsőde és óvoda fejlesztéssel kíván kedvező környezetet kialakítani a letelepedni kívánó fiatal családok számára. A településen évről évre egyre több régi nyaralóépület nyeri vissza egykori pompáját, ezzel megidézve a múlt század eleji üdülőfalu hangulatát.

Évről évre egyre több régi nyaralóépület nyeri vissza egykori pompáját (Fotók: balatongyöröki önkormányzat)

A Szépkilátó alatti kemping két éve, a tulajdonoscserét követően bezárt. Az így ismét önkormányzati tulajdonba kerülő egykori fürdő területén közösségi strand kialakításán dolgozik a település, ezzel is csökkentve a községi strand nyári zsúfoltságát. A szakma számos hazai és nemzetközi díjjal ismerte el a település környezettudatos települési fejlesztéseit, az itt élő közösségek természethez és tájhoz kapcsolódó viszonyát. „A Balaton-parti településeken lakóparkok nélkül is van élet” – hangsúlyozta a polgármester.