Balatonfűzfő: perrel próbálják levetetni a védettséget a kiirtott erdőről (24.hu)

Továbbra is furcsa kanyarokat vesz a balatonfűzfői Natura 2000-es terület kiirtásának története. A fűzfői sétány mentén elterülő vízparti erdő jelentős részét letarolták Marton Béla korábbi polgármester engedélyével a múlt év elején, miután az októberben leváltott független polgármester fia, Marton András ide álmodott meg egy strandröplabdapályát – írja a 24.hu.

 

Marton Béla sokáig azt állította, családjának semmi köze a strandröplabda-beruházáshoz, de aztán kiderült, hogy a címük ott virít a taoszerződésen.

Az erdő Natura 2000-es oltalom alatt állt, de a természetvédelmi védettség tényét a polgármester minden fórumon tagadta, míg végül a kormányhivatal másodfokon is kimondta, hogy a fakivágások természetvédelmi területen történtek. Patthelyzet állt elő, mivel erdő már, strandröplabdapálya még nincs a vízparton.

Az októberi önkormányzati választáson Szanyi Szilvia kapta a legtöbb szavazatot Balatonfűzfőn, de a képviselő-testületben kisebbségbe került a Marton Bélát is soraiban tudó ellenzékkel szemben. Amelynek szavazataival nemrég utasították a polgármestert, hogy alkalmazzon egy ügyvédet, aki köteles az állammal szemben azt képviselni, hogy töröljék a nyilvántartásból a 3000 ezer négyzetméteres lepusztított terület Natura 2000-es védettséget.

Martonék még tavaly közigazgatási pert kezdeményeztek az állam ellen a Natura 2000-es védettség megszüntetése érdekében. Ezt örökölte meg Szanyi Szilvia, aki kénytelen továbbvinni az ügyet. Az új polgármester a februári testületi ülésen rá is kérdezett: lehet-e kötelezni egy olyan ügyben ügyvédet, ami törvénytelen? A jegyző erre azt válaszolta: hogy „mi törtvénytelen, azt a bíróság hivatott eldönteni, hiszen ezért van a per”. Az önkormányzat eredeti álláspontja ugyanis az volt, hogy a kormányhivatal járt el törvénytelenül a korábbi ügyekben.

Szanyi Szilvia a 24.hu kérdésére elmondta, a képviselő-testület utasításának megfelelően felfogadott egy ügyvédet.

Soós Gábor, a településüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság elnöke egy februári ülésen a többi között a sétányra kidőlt fák elszállításának nehézségeivel érvelt a Natura 2000-es védettség megszüntetése mellett:

Nemcsak rendezvényt nem tudunk tartani, nemcsak fejleszteni nem tudjuk ezeket a területeket, hanem még a kidőlt fákat sem vihetik el, egy fűrészt sem lehet beindítani Natura 2000-es engedély nélkül, mert különben milliós bírságra számíthat a város.
Úgy tudjuk, a kiirtott erdőterület szélein meghagyott fák mára valóban veszélyessé váltak, mivel a szélnek kitett szegélyfák mellől kivágták a támasztékul szolgáló facsoportokat, vagyis a fakidőléseket éppen a védett erdő egy részének kiirtása okozta.

A Balaton Sport Klub Kft. korábban egyszerűen letagadta a fakivágást, azt állítva, hogy csak az ingatlan helyreállítását végezték el. Ezt a védekezést a kormányhivatal nem fogadta el, habár a Pest Megyei Kormányhivatal álláspontja szerint környezetkárosodás nem állapítható meg, és a nagy kiterjedésű természetvédelmi területen nincs nagy jelentősége a tarvágásnak, amit a Balaton Sport Klub Kft. végzett. A másodfokú határozatban törölték is az első fokon kiszabott 500 ezer forintos pénzbüntetést, de kötelezték az erdőirtást végrehajtó Balaton Sport Klub Kft.-t, hogy az elsőfokú határozatában meghatározott módon 2020 április elsejéig telepítse újra a fákat a kipusztított területen.

Az újratelepítés viszont egyelőre nem történt meg, egy olvasónk szerint csupán sivár, homokos pusztaságot látni a területen vagy a munkagépek nyomait, néhol pedig a kiemelt óriás fatönkök helyén éktelenkedő gödröket. Illetve körülbelül tíz, kisujjnyi vastagságú faágat dugott valaki a földbe, mindegyiken egy piros szigetelőszalag  található. Csak remélni lehet, hogy ez nem az előírt fatelepítés akar lenni – írja a 24.hu.