Balatonfüreden ünneplik az első hazai női vitorlázó világbajnokot (balatonfured.hu)

Érdi Máriát és a Vadnai-testvéreket ünneplik szeptember elsején Balatonfüreden, a Kékszalag PORT-ban. Érdi Mária a hágai világbajnokságról aranyéremmel tért haza, ő az első magyar női vitorlázó, aki vb-címet szerzett olimpiai hajóosztályban. A Vadnai-testvérek közül Jonatán szintén az ötkarikás játékokra szóló belépővel érkezett haza Hollandiából – írja a balatonfured.hu.

 

Vitorlástörténelmet írt Érdi Mária olimpikon, aki a hágai világbajnokságon ILCA 6 hajóosztályban első helyen végzett, ezzel – Magyarországon nőként először – megszerezte a világbajnoki címet. Emellett a 2024-es párizsi olimpiára szóló kvótát is magáénak tudhatja.

Vadnai Jonatán ILCA 7 hajóosztályban versenyzett Hollandiában, és ugyancsak bebiztosította indulását a jövő évi ötkarikás játékokon.

A Magyar Vitorlás Szövetség szervezésében szeptember 1-jén pénteken, Balatonfüreden ünneplik az új világbajnokot, valamint olimpikonjainkat.

Az érdeklődők kerekasztal-beszélgetést hallhatnak a versenyzőkkel a közönség bevonásával, felelevenítik a világbajnoki címet adó, valamint kvótaszerző verseny legizgalmasabb pillanatait, továbbá mesélnek az előttük álló feladatokról is.

Tervezett program:

17:30 Érdi Mária világbajnok, Vadnai Jonatán és Vadnai Benjamin fogadása
18:00 Megnyitóünnepség, köszöntőbeszédek
18:15 Kerekasztal-beszélgetés
19:00 Közös fotózás, kötetlen beszélgetés
19:30 Pezsgős fogadás

***

Érdi Mária 1998-ban született, a sportággal a Tihanyi Hajós Egyletben ismerkedett meg, majd a versenyvitorlázást a Balatonfüredi Yacht Clubban 2012-ben kezdte, jelenleg az MVM SC tagja. Első jelentős nemzetközi eredménye a 2013-as balatonfüredi Laser 4.7-es világ- és Európa-bajnokság 5. helyezése volt. Többszörös korosztályos világ és Európa-bajnok. Részt vett a 2016-os olimpián Rio de Janeiroban és a Laser Radial osztályban futamgyőzelemmel a 14. helyen végzett.

A tokiói olimpián Laser Radial osztályban a 13. helyen végzett. 2023. márciusában bronzérmes lett az andorrai Európa-bajnokságon. Augusztusban Hágában a 2024-es olimpiai kvóta mellett világbajnoki címet szerzett. A négyévente megrendezendő, tíz hajóosztályt magában foglaló vb-n több mint 1200 versenyző vett részt.