Balatonfüreden elrajtolt a Nagyhajós Országos Bajnokság (origo.hu)

A nagyhajós oszágos bajnokság első napján mind a négy pályáján három futamot sikerült rendezni a gyenge északkeleti szélben – írja a Magyar Vitorlás Szövetség beszámolója.

Bár gyenge északkeleti-keleti széllel indult szerdán a nagyhajós ob, a rendezők kimaxolták a napot: mind a négy bajnoki pályán három futamot sikerült rendezni. A nap 7-8, helyenként 9 csomós széllel indult, minden pályán a kiírásnak megfelelően mentek el a rajtok és úgy is folytatódtak a pályák kisebb-nagyobb igazítása mellett. A Charlie pályán – ahol a 15-ös és a 25-ös jollék, valamint a Scholtz 22-esek versenyeznek – fejeződtek be először a futamok, a legtovább az Alpha pályán versenyeztek a Regina, a Sudár Regatta és a Sudár Sport osztályok.

A nap folyamán a szél enyhén balra fordult, így a kezdeti 60 fokról fokozatosan 40 fokra igazítottak a krajctengelyeket a pályafelelősök. A futamok végére legyengült a szél, – helyenként 4 csomó körülire is -, így például a Charlie pályán a 15-ös jollék harmadik futamát le is kellett rövidíteni.

Az óvás előtti eredmények alapján cirkáló osztályokban a 70-es cirkálóknál az első nap után vezet a Pomucz Tamás Európa-bajnok által kormányozott Capella, a 30-soknál a Regulus, az 50-eseknél pedig a Fortuna. A Nautic osztályban a Mahimahi, 11m One Design osztályban pedig a WaterGate áll az élen az első nap után.

Az összesen 14 hajóosztály számára kiírt bajnokságot négy pályán futják a Balatonfüred-Alsóörs-Siófok-Zamárdi-Tihany vízterületen, pályánként 3-3, iiletve 4 osztály versenyez. Összesen 109 egység állt rajthoz, a legnépesebb a Sudár Regatta osztály 12 indulóval és a 11m onedesign 11-gyel, de abban a mezőnyben vízre száll két norvég és egy svéd hajó is.

A hajóosztályok részletes eredményeit itt lehet megnézni.