Balatonfüred: 900 millió az Ófalu rehabilitációjára (balatonfured.hu)

900 milliós uniós támogatásból valósulhat meg a balatonfüredi Ófalu rehabilitációja. A Zöld város program keretében közel egy hektáros területen, a Fehér templom és az Evangélikus templom közötti városrészben indulhat el a fejlesztés. A tanulmányterv kész, az építkezés várhatóan jövő ősszel kezdődhet – olvasható a város honlapján.

Megújul a Fehér templom és az Evangélikus templom közötti városrész, itt teljesen felújítják az önkormányzati tulajdonban lévő régi épületeket, rendezik a csapadékvíz elvezetést, a közvilágítást, új parkolókat építenek. Új, nyitott terek létesülnek és újabb zöld területeket, sétányt alakítanak ki. A tervek szerint önkormányzati lakások is épülnek, itt kapna helyet a járási bíróság, és egy 300 négyzetméteres élelmiszerüzlet. A Kossuth utca Alsó köz és Segesdi utca közötti teljes szakasza megújulna.

Ez a rész már egy 1785-ös térképen is felismerhető, mint a település magja. A történelmileg kialakult településközpont az elmúlt évtizedekben veszített jelentőségéből, a fejlesztés újra élesztené a kisvárosi központot.

A beruházás megvalósulása után a városrész jobb életminőséget nyújt majd a Füredieknek, egy kisvárosi településközpont létesül majd itt. Több ingatlant már megvásárolt az önkormányzat az érintett területen, de még vannak olyan magánterületek, amiket vásárlással vagy kisajátítással szeretnénk megszerezni. egyidejűleg közösségi és üzleti funkciót kapnak majd a felújított épületek, több háznak megtörténik a külső-belső felújítása, néhány épületet lebontunk. Igényes térburkolatokat és közvilágítást építünk ki

A témában lakossági fórumot is tartottak, amelyen a településrendezési terv módosításáról is tájékoztatták az érdeklődőket.