Balatonbogláron hat év szünet után indult újra a borászképzés (sonline.hu)

Hat év szünet után újra elindult a szőlész-borász képzés Balatonbogláron; tizenketten jelentkeztek nappali tagozatra és egy csoportnyi érdeklődő a felnőttoktatásra is összejött.

Legyen államilag támogatott hiányszakma, továbbá a tervbe vett elit gasztronómiai képzés mintájára elit borászképzés is indulhatna – Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója ezzel a felelt a minap a megyei agrárkamara szőlész-borász osztályának összejövetelén feltett kérdésre: a szakképzés hogyan szolgálhatja a borászat megújulását?
Szamosi fölhívta a figyelmet: 43 milliárd forintnyi pályázati támogatás kerülhet a következő években az ágazatba, fejlesztési célra. Pincészetek, borászatok kapacitásbővülése várható ettől a dél-balatoni borvidéken is, ami munkaerőt is igényel.

– Alig van a boglárihoz hasonló képzés az országban – magyarázta. – S közben akár csak a gasztronómia, a borászat is minőségi szakemberek után áhítozik. Mi szakképzési reformmal tudunk felelni erre, ezért született meg az elképzelésünk a gasztronómiai elitképzésről. De miért ne lehetne elit borászképzést is indítani az alapképzés mellett, érettségizetteknek, felvételivel? Húzóerőt jelenthetne például egy exkluzív sommelier képzés Balatonbogláron… Látjuk, hogy van igény a középiskolai nappali képzésre és a felnőttoktatásra is. Jó volna, ha az agrárkamara törvénymódosítást kezdeményezne felügyeleti szervénél, a földművelésügyi tárcánál annak érdekében: a fejlesztési minisztériumhoz tartozó szakképző intézményekben is folyhassék szőlész-borász-kertész képzés. Mivel ez agrár jellegű oktatás, Bogláron is csak külön engedéllyel indíthattuk el.

A siófoki főigazgató szerint még vonzóbb lehet a pálya, ha a szőlész-borász képzést hiányszakmaként támogatná az állam. – Azt ugyanis aligha vitathatja bárki, hogy minőségi szakemberekre nagy szüksége van az ágazatnak, hiszen itt is nagy probléma egyrészt a pályaelhagyás, másrészt az, hogy egyre idősebbek a ma aktív borászok. Az uniós támogatás révén fejlődés indulhat, nem volna jó, ha ez munkaerő híján fulladna kudarcba.
A kaposvári kamarai találkozón elhangzott: a duális képzés keretein belül képzelhető el mindez, azaz a tanulók szakmai gyakorlata a régió pincészeteinél. Szamosi Lóránt megjegyezte: a boglári képzés újraindítását is támogatták a borvidék szőlészei-borászai, segítségükre a továbbiakban is szükség lesz.

(10:09)