Balaton Solar Boat Challenge – különleges megmérettetés Balatonalmádiban (hunsail.hu)

A nemzetközi vizeken már ismert hajós versenysorozatot  Magyarországon először a Balatonon rendezik meg 2023. augusztus 22-27. között. A Pannon Egyetem kezdeményezésére Balatonalmádi Önkormányzata biztosítja a helyszínt a rendezvényhez. A Balaton Solar Boat Challenge a Pannon Egyetem, Veszprém 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Vitorlás Szövetség, valamint Balatonalmádi Önkormányzatának összefogásaként valósul meg.

A verseny fő célja, hogy a régió felelős intézményei összefogásukkal egy olyan innovatív és a fenntarthatóság jegyében zajló nemzetközi Solar Boat futamot szervezzenek meg közösen elsőként Magyarországon, amely a régiót kiemelt helyre emeli nemzetközi színtéren is és innovatív vonzerejét meghatározza a következő generációk részére. Nemzetközi futamokat jelenleg Monacoban, Hollandiában, Németországban és Madeirán rendeznek még Európában, ehhez csatlakozik a magyarországi rendezvény – írja honlapján a Magyar Vitorlás Szövetség.

Az együttműködés fő törekvése a fenntarthatóságra való nevelés, a felelős környezettudatos szemléletmód és az azonnali cselekvés megvalósításának bemutatása a jövő nemzedékének, valamint a különböző tudományterületek összefogásával elérhető gazdasági és társadalmi fejlődés szemléltetése az érdeklődők számára.

A helyszínt Balatonalmádi Város Önkormányzata biztosítja a kísérőrendezvények számára, melyek során a partnereink számos programot kínálnak a szakmai résztvevőknek (hajózási ipar, megújuló energiaforrásokkal foglalkozó cégek, kapcsolódó tudományterületek képviselői), a családoknak/nyaralóknak és egyetemistáknak is. A versenyekre természetesen nem csak a versenyző csapatok, hanem a hajós és vízi sportok szerelmesei, befektetők, üzletemberek, érdeklődők is ellátogatnak, gyerekektől egészen az idősebb generációig.

Fontos törekvés, hogy Balatonalmádi Város Önkormányzata, a Magyar Vitorlás Szövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Pannon Egyetem rendezésében az esemény hosszútávon is megrendezhető és fenntartható legyen Magyarországon, a Közép-Dunántúli régióban egy saját rendezésű verseny keretében, a Pannon Egyetemen épített saját hajó részvételével. A VEB 2023 EKF program horizontális célja a fenntarthatóság, az innováció, a közösségépítés, az önkéntesség és a hagyomány, amelyhez kiválóan illeszkedik a Balaton Solar Boat Challenge.

A Pannon Egyetem – mint a Dunántúl és a Balaton környékének meghatározó egyeteme – és Balatonalmádi vízpartján található kollégiuma partnereivel együttműködve kitűnő hátteret biztosít a rendezvény sikeres lebonyolításához.