Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület: “ez az év továbbra is a tervezhetetlenségről szól”

A Balaton térségében a júliusi, augusztusi, kiemelkedő forgalom ellenére is drasztikusan esett a vendégéjszakák száma, a fesztiválok, nagyobb rendezvények elmaradása több tízezerrel csökkentette az érkező vendégek számát, illetve a tartózkodási idő hosszát. A szezonálisan nyitva tartó helyek talán összességében könnyebben tudják átvészelni ezt az időszakot, az egész évben nyitva tartó szolgáltatóknál azonban, illetve a rendezvényekre szakosodott szolgáltatásoknak  nehéz a helyzetük. 

Nehéz helyzetben vannak a vendéglátóhelyek, a szállások, a turizmus szolgáltatói – fogalmaz a balaton.vehir.hu-n megjelent beszámolójában a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM menedzsere. Pataki Júlia kifejti: a Balaton térsége talán kicsit jobb helyzetben van mint a főváros, vagy a nagyobb karácsonyi vásároknak helyet adó települések, hiszen a nyári hónapok adtak egy kis lehetőséget a fellélegzésre,  azonban itt is sokak megélhetését segítené biztosítani a vendégek egyenletesebb eloszlása év közben. Nagy terhet ró a vendéglátóhelykre is, hogy a vendégek viselkedéséért tulajdonképpen ők is felelősségre vonhatók, hiszen, ha valaki nem tartja be a szabályokat, fel kell szólítaniuk, ha továbbra sem tesz eleget a vendég az előírásoknak, fel kell szólítaniuk a távozásra, végső esetben pedig rendőrt kell rájuk hívni. Azt, hogy az ünnepek időszakában mire számíthatunk, lesznek-e a tavaszihoz hasonló szigorítások, egyelőre nehéz megmondani.

A 2020. 11. 03-i intézkedésekkel és a vírus második hullámával kapcsolatban a turizmus területén újabb kérdések merülnek fel.  Pataki Júlia hozzátesz:  jelenleg utazási tilalom ugyan nincs érvényben, a szálláshelyekre sem vonatkozik vendégfogadási korlátozás, azonban a járvány sokakat visszatart.

Sokakat viszont épp ellenkezőleg, vidékre csábít, szívesebben töltik a természetben idejüket, mint nagyvárosokban. Ezt mutatja múlt heti 2kilátó éjszakai teljesítménytúra is, melynél  80-100 főre számítottak, ehhez képest rekordszámú, közel 250 túrázó vett részt. Egyrészt ez a program még a korlátozások előtt valósult meg, másrészt vonzerő lehetett az is, hogy a túrázók egyénileg teljesítették a távot, tehát nem tömegrendezvény volt és az időjárás is kifejezetten kellemes, enyhe volt még éjszaka is.

Pataki Júlia úgy fogalmaz: jelenleg utazásra buzdítani nem helyes, hiszen ilyen napi fertőzésszám és halálozási szám mellett hatalmas az egyéni felelősség, fontos lenne, hogy mindenki csak annyit mozduljon ki, amennyit muszáj és csak annyit érintkezzen másokkal, ami elkerülhetetlen.