Balaton-régió: kaszálót, gyepet, pusztát, legelőt is helyreállítanak

Élőhely-védelemről és –helyreállításról szól a Kis-Balaton medence és a Nyugat-Külső-Somogy kistájakon zajló projekt, amelynek jövő év szeptemberéig történő megvalósítására 425 millió forintos uniós támogatást nyert a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNP).

A 2016-ban elindított projekt a kiemelkedő természetvédelmi értéket képviselő, leromlott állapotú (részben becserjésedett, ill. inváziós növényfajokkal fertőzőtt) védett, ill. Natura 2000 gyepterületek –

  • a Búzásréti kaszáló,
  • a Kápolnapusztai gyepek,
  • a Szőkedencsi fás legelő, és
  • a Látrányi puszta – helyreállítását célozza összesen 415 hektáron.

Ennek érdekében összesen 343,5 hektáron történik meg a degradációt okozó cserjefajok és más inváziós növényfajok állományainak felszámolása, a hosszú távú megőrzés alapfeltételeinek megteremtése. A 296,3 hektár kiterjedésű, ex lege lápként országos természetvédelmi oltalom alatt álló, illetve Natura 2000 területként kijelölt Ordacsehi berek megfelelő vízháztartásának biztosítása a vízvisszatartást és vízkormányzást biztosító műtárgyak műtárgyak építésével, töltésszakaszok megerősítésével, valamint egyes belvízcsatorna-szakaszok kotrásával.

Mint arról a hirbalaton.hu hírt adott, 33 ezer hektárt érintő természetvédelmi célú fejlesztések kezdődtek, illetve kezdődhetnek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Összesen 4,85 milliárd forintnyi uniós támogatásban részesült 12 projekt, amelyek zöme a következő években, de legkésőbb 2023-ig megvalósul.