Balaton: idén befejeződik a vízminőséget javító projekt (magyarepitok.hu)

A Balaton vízminőségét javító nagyszabású fejlesztés 2021 tavaszán indult, és várhatóan idén novemberben zárul. A beruházást az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg 5,139 milliárd forintból, melyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya biztosít vissza nem térítendő támogatásként. A projekt kivitelezője a SZABADICS Építőipari Zrt, amely a Lesence-rendszeren, illetve a kis vízfolyásokon új létesítményeket is épít – írja a magyarepitok.hu.

A projekt megvalósítása során 11 balatoni vízfolyáson történnek különféle beavatkozások és megvalósul a nádas szűrőmezők reaktiválása is, melynek köszönhetően helyreállhat a vízminőségvédelmi funkció. A beruházás célja, hogy hosszútávon kezelhetőek legyenek a tavat érintő vízminőséget érintő problémák, egyben megóvják a Balaton gazdasági potenciálját.

 

A fejlesztés három projektrészt tartalmaz:

 • A Lesence-rendszer fejlesztése Szigliget, Raposka, Hegymagas, Balatonederics és Nemesvita településeket érinti a Balatonfelvidék nyugati térségében (LOT1)
 • A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukciója (LOT2)
 • Kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója (LOT3)

A lap 2023 márciusában írt részletesen a LOT2 és a LOT3 projektrészek munkálatairól, amely többek között a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukcióját foglalta magában: megtörtént a 21T és 4T zsilip teljes körű építészeti, gépészeti és villamos felújítása. Ezen túl megvalósult a vasbeton pályalemez felületi tisztítása és javítása, a járda javítása, valamint felújították a hídgerendákat, acél korlátokat. Részlegesen újjáépítették a kezelő épületet, valamint az uszadék kiemelő műtárgy rekonstrukciója is megtörtént.

 

A LOT1 projektrész

Ebben a cikkben a LOT1 projektrész megvalósulásáról számol be a magyarepitok.hu, amelyről Fischer László, a SZABADICS Építőipari Zrt. projektvezetője adott tájékoztatást.

A munkaterületet 2021 márciusában vette át a cég, ezt követően kezdődhettek el a fejlesztési munkálatok. Több helyszínen már befejeződtek az egyes részfeladatok. Ezek:

 • KÖV-csatorna: mederstabilizáció, sankolótér, átereszek, a monitoring állomások alépítményi munkái.
 • Lesence-patak: sankolótér, áteresz, fenékduzzasztó, a Világos-patakot összekötő új csatorna és a monitoring állomások alépítményi munkái.
 • Tapolca-patak: olajfogó műtárgy felújítása, uszadékfogó rács telepítése.
 • Kétöles-patak: olajfogó műtárgy felújítása, a monitoring állomás alépítményi munkái.
 • Nemesvitai-árok: sankolótér kialakítása, monitoring állomások alépítményi munkái.

A KÖV-csatorna, a Lesence-patak és a Nemesvitai-árok monitoring állomásainak felépítményi munkálatai jelenleg is zajlanak. A Lesence-szűrőmező helyszínén pedig folynak a vonalas és felületi kotrások, elvégzik a fenékleürítő műtárgy építését és kivezető bukó műtárgyak felújítását.

(Forrás: magyarepitok.hu)

 

A Lesence-szűrőmező munkálatai különleges kihívásokat tartogattak

Az egyes részelemek közül Fischer László projektvezető a Lesence-szűrőmező felületi, illetve vonalas kotrási feladatait emelte ki. „A területen mintegy 89 000 m3 szerves anyag kitermelését kell megoldanunk. A kitermelt anyag a szűrőmező területén marad és hat darab ú.n. költőszigetet alakítunk ki, amely a madarak fészekrakási lehetőségeit segíti elő.”

„A Lesence-szűrőmezőn történő munkavégzés igen nehéz feladat elé állított bennünket, mivel a terület anyaga szinte teljes egészében – a kevés agyagtól eltekintve – tőzeg. Ebben a „közegben” csak speciális, széles lánctalpú munkagépekkel tudunk dolgozni”

– részletezte a kihívásokat Fischer László.

További komoly munkaszervezési feladatok elé állította a kivitelező csapatot a környezetvédelmi engedély betartása, amely szigorú előírásokat tartalmaz a munkavégzésre fordítható időintervallumok tekintetében.

 

(Forrás: magyarepitok.hu)

 

A betorkolló vízfolyások rendezése már befejeződött

A LOT1 projektrész megvalósulásával párhuzamosan haladtak a kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciós munkálatai is (LOT3). Ez magában foglalta többek között

 • az Eger-víz medervíz stabilizációját, monitoring állomás építését
 • a Lovasi-séd mederkotrását, töltéskorona rekonstrukcióját, ill. a leeresztő műtárgyak felújítását, hordalékfogó építését
 • a Cinege-patak, a Kéki-patak és az Örvényesi-séd mederburkolatának rekonstrukcióját és új hordalékfogó műtárgyak építését,
 • valamint a Burnót-patak új hordalékfogó műtárgyának építését.

A teljes beruházást várhatóan 2023. november közepére fejezi be a kivitelező cég – írja a magyarepitok.hu.