Balaton-felvidéki Stonehenge – Az emberi komédia szoborcsoport rejtélye (likebalaton.hu)

Az emberi komédia szoborcsoport valóban megrázóan nagy hasonlóságot mutat az angliai Stonehenge-el, az arra járó turistákat is zavarba hozza, ám érdemes mélyebbre ásni a megértésében. A Káli-medence déli kapujában, a Kővágóörs melletti kis dombon, a Kornyi-tó partján állnak azok az alakok, akik vigyázó tekintetükkel “belátják” a távoli tájat is – írja a likebalaton.hu.

 

A dombról széttekintve a környező öt falu hét templomtornya látható. A szoborcsoport értelmezését misztikus homály fedi, egy ilyen rejtélyt pedig jószerével csak mint definíciós kísérlet érdemes vizsgálni. Ekként három fő szempontot kell megvizsgálnunk jelen esetben: az összetételét, a szimbólumrendszerét, és a hozzá fűződő viszonyt.

Veszprémi Imre 1986-ban, acélcsőből és mészkőből készült – 240, 280, 340 és 360 centiméteres – Emberi komédia nevű, négyalakos kompozíciójának figurái a tó melletti kiemelkedő domb tetején fürkészik a horizontot. A Veszprém megyeiek a „káli Stonehenge” néven emlegetik, hiszen a domb tetején áll, robosztus, körkörösen helyezkedik el, és kőből van, tehát az analógia adott. Összetételében tehát, vagyis anyagában és elhelyezkedésében az angliai építménnyel vonunk párhuzamot. A Stonehenge kiépítése Kr. e. 2500 körül kezdődött és 2100 körül fejeződött be. A hely korabeli szerepével kapcsolatos elméletek az 1919-ben, de főként az 1950-ben indult ásatások nyomán születtek.

A teljes cikk (f

Fotó: Nagy Lajos/veol.hu

kkal) itt megtalálható.