Balaton-felvidéki kiállítótér hirdetett pályázatot (likebalaton.hu)

Van egy hely a Káli-medencében, ahol testközelben a kortárs művészet. A Káli Art Parkban olyan alkotások láthatóak, melyek egy pályázat legjobb művei. A gyűjtemény bővítésére most újabb fordulót hirdettek meg.

A Káli Art Park története 2020-ban kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosa és házigazdái a panzió területén szerettek volna helyet biztosítani egy szabadtéri szoborparknak. Köveskál méltán híres a vendéglátásról, gasztronómiáról és a KAP alapítói azt gondolták, hogy az ide látogató közönség számára érdekes programokat biztosíthatnának ezzel a kulturális helyszínnel. Az alkotásokat bemutató park a Káli Art Inn virágoskertjében kapott helyet – írja a likebalaton.hu.

Az ötletgazdák nem titkolt célja az volt, hogy a KAP létrehozásával újabb színt hozzanak a köveskáli kulturális programlehetőségek közé és ezzel növeljék a képzőművészet népszerűségét a környéken.
2021-ben, az első pályázati évben több mint kéttucat pályamunka érkezett, melyek közül a hattagú zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül. A Káli Art Fődíját Cseh Lili Egem2 című alkotása nyerte el a zsűri egybehangzó szavazata alapján, a szobrok 2021. június-október között voltak megtekinthetők a KAP-ban. Egyedülálló pályázati lehetőség a kortárs magyar szobrászok támogatására.

A pályázat lehetőséget kínál a szobrász művészek számára, hogy nagyobb közönséggel ismertessék meg alkotásaikat. A Káli-medence természeti szépsége széles közönséget vonz, akik a túrázás, a gasztronómai örömök mellett nyitottak a művészetek iránt is. Az idei kiállítás igen népszerű volt a turisták, a helyiek és a Káli Art Inn vendégei között. Több alkotást a panzióban megszálló vendégek vásároltak meg. Tudomásunk van arról, hogy a szoborparkot felkereső látogatók- miután megtekintették a digitális kalauzunk által elérhető információkat -az alkotókat műhelyükben személyesen is felkeresték. Megtettük ami tőlünk telik, a kitűzött célunkat elértük, sikerült egy apró, de fontos hidat építeni a közönség és az alkotók közé! Az első év tapasztalataival gazdagodva nagy várakozással tekintünk a jövő felé

– összegezi Döbröntei Ildikó,a Káli Art Inn háziasszonya a KAP kialakításának fontosságát.

Most újabb pályázati fordulót hirdettek meg a KAP tulajdonosai és üzemeltetői, összefogva a kortárs művészeti élet több szerepelőjével. 2022. január 31-ig várják a pályaműveket, melyek közül egy hét tagú szakmai zsűri · Topor Tünde, Artmagazin, főszerkesztő, Petrányi Zsolt, A Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője, Szabó Ádám szobrászművész, egyetemi docens, Cseh Lili képzőművész, a 2021-ben első helyezést elért szobor alkotója, Tóth Pál Sándor, Art consultant, gyűjteménykezelő, Molnár Júlia, Káli Art Inn Kft., Héjja Róbert, Káli-medence turizmusáéert T.E. elnöke -dönti el, hogy mely művek kerülnek majd a Szoborkertbe.

A nyilvános képzőművészeti pályázat hazai szobrászok kreatív, kortárs, kültéri, már elkészült és szállítható állapotban lévő, közepes vagy nagy méretű alkotásait várja. A benyújtott pályaművek a hat tagú szakmai zsűri shortlistje alapján lehetőséget kapnak arra, hogy kiállításra és megvásárlásra kerüljenek a Szoborkertben, a legjobbnak ítélt alkotás szobrásza pedig 1.500.000 Ft értékű díjban részesül a Káli Art Inn-ben.