Balaton-felvidéki iskolák találkoztak Zánkán (veol.hu)

Megismerik a diákok a vidék sokszínűségét, kivételes értékeit, így érvelt Szabó Lajos Konrád balatonfüredi tankerületi igazgató a Balaton-felvidéki iskolák találkozója megnyitóján, pénteken, a zánkai Bozzay Pál Általános Iskolában, ahol a nyitóhangulatról a Radeczky huszárok és a Hangyaboly Népzenei Együttes gondoskodott.


A kétnapos találkozón 22 iskolából, hétszázötven gyermek, és száz pedagógus vett részt. Zánka 1848/49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos emlékeire, illetve a hagyományőrző huszárokra helyezte a súlyt Filep Miklós polgármester. Aláhúzta, a találkozó kitűnő lehetőséget teremt a község és környéke, valamint a Balaton-felvidék mind alaposabb megismerésére. Reményei szerint a látottak, tanultak kapcsán később mind többen visszatérnek a településre.

– Olyan helyen élünk, amelynek szépségeit, különleges értékeit talán már nem mindig vesszük észre, vélekedett Szabó Csaba Konrád. A balatonfüredi tankerületi igazgató utalt rá, nemcsak a vidék sokszínű, hanem az oktatás szervezésre is, így a találkozón részt vesznek állami, alapítványi, egyházi fenntartású iskolák. Az igazgató hozzáfűzte, az újraszervezésben vélhetően a tankerületi rendszer kiépítése is segített, majd a mostani eseménynél elismeréssel szólt a zánkai önkormányzat támogatásáról. Horváth Lajos, a 124 tanulót befogadó zánkai iskola intézményvezetője felidézte az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170 évvel ezelőtti dicsőséges tavaszi hadjáratát, majd emlékezett névadójukra, Bozzay Pál költő, jogászra, aki Petőfiék, Jókaiék mellett a márciusi ifjak egyike, és a magyar polgári átalakulást előmozdító fiatal volt. Több, ’48/49-es hőssel együtt a zánkai temetőben nyugszik.

Az intézményvezető felidézte, eddig a balatonfüredi Radnóti-, és Eötvös iskola, valamint a herendi, badacsonytomaji, balatonkenesei, tihanyi, szentgáli intézmény szervezte meg a találkozót, amelynek jövőre a csopaki iskola ad otthont. A honismeret, illetve a sport köré szervezett, kétnapos találkozón a gyerekekre sok érdekesség várt, mint például a Balatonnal, a tó megóvásával, az erdőkkel kapcsolatos kérdések, majd sétán járták be a községet, a környéket, láttak huszárbemutatót, részt vettek népművészeti-, és kézműves foglalkozáson, sportversenyeken, honismereti vetélkedőn,

-Mindig nagyon fontosnak tartottuk a balatoni hovatartozást, a szülőföld kultúrájának, természeti környezetének ismeretét, ápolását, érvelt a találkozó mellett Horváth Lajos intézményvezető, ötletgazda.

A veol.hu fotókat is közlő cikke itt érhető el.