Ötmilliárd forint balatoni szolgálati lakásokra

A Miniszterelnökség 5 milliárd forintot biztosít idén a kiemelt balatoni üdülőrégió számára önkormányzati szolgálati lakások kialakítására, amely keret felosztására a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) két pályázat kiírását tervezi – közölte Bóka István, a tanács társelnöke kedden az MTI-vel.

 

Kifejtette, óriási előrelépést jelent az új szolgálati lakások létesítése, illetve a régiek bővítése a Balaton-régió számára, hiszen évről évre növekvő probléma a közszolgáltatásban dolgozók létszámhiánya. Több településen hiányzik a megfelelő számú bölcsődei, óvodai, általános iskolai, középiskolai pedagógus, egészségügyi, szociális területen foglalkoztatott munkatárs, igazgatási, rendvédelmi és közművelődési szakember – tette hozzá.

Bóka István megjegyezte, hogy ezen területek jövedelmi viszonyai nem teszik lehetővé a drasztikusan megemelkedett balatoni ingatlanárak megfizetését.
A Balaton Kiemelt Térség hosszú távú, kormány által is elfogadott fejlesztési programjának ezért is egyik prioritása a népességmegtartó képesség fejlesztése, a képzett és aktív korú népesség elvándorlásának megállítása, illetve állandó lakosként a térségbe vonzása. Ehhez elengedhetetlen a balatoni lakhatási feltételek biztosítása, javítása szolgálati lakásokkal – mondta a társelnök.

A BFT Miniszterelnökség által jóváhagyott szakmai programja szerint a kapott keretből első körben 3 milliárd forint erejéig az üdülőrégió járási székhelyei pályázhatnak februártól, mivel ezeken a településeken található a legtöbb közintézmény, közszolgáltatás. A második körben 1,5 milliárd forint erejéig a régió többi településének önkormányzata pályázhat majd, várhatóan május-júniustól. A támogatási keretből tartalékot is képeznek túligénylés esetére, a program menedzselésére, továbbá balatoni lakhatási programot előkészítő tanulmányok, elemzések készítésére.
A kiírásra váró pályázatok pontos feltételrendszerének kidolgozása, egyeztetése még zajlik – mondta Bóka István.

A társelnöke elmondta, hogy a BFT legutóbbi ülésének egyik fő témája, a Balaton kotrásának folytatása, felgyorsítása volt. Az illetékes belügyi tárca képviselőjének tájékoztatása szerint erre a célra egyelőre nincs külön célzott állami támogatás.

A tanács tagjai méltatták, hogy az elmúlt években soha nem látott nagyságú összegek jutottak a Balaton-régió infrastruktúrájának fejlesztésére, a zalaiak részről hozzátéve, hogy ezeknek akkor marad értelme, ha a strandok használhatósága, élvezhetősége megmarad. Visszajelzésük szerint a Balaton nyugati medencéjében ez már több helyen veszélyben van a jelentős mértékű iszaplerakódás miatt.
A BFT ezért döntött arról, hogy sürgős tárgyalásokat kezdeményez az érintett hatóságokkal, döntéshozókkal az ügyben – ismertette a társelnök. A kotrásokhoz elegendő zagyteret is kell biztosítani, amit figyelembe kell venni a vízparti tervek véglegesítésénél is – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy az üdülőrégió megoldást keres arra a problémájára is, hogy a déli part növekvő számú fesztiváljainak zajterhelése ne zavarja az északi part életét, legalább éjfél után. Az ügyben a társelnök Raisz Anikóhoz, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkához fordult segítségért.