Megúszták a balatoni nagyrendezvények a záporokat (met.hu)

Szombaton napközben túlnyomóan napos volt az idő, a reggeli 20 fokról 28 fokig emelkedett a léghőmérséklet. A délutáni órákban a Balatont megközelítő záporok és a délnyugati határ mentén elvonuló szupercella nem zavarták meg az időjárási szempontból szerencsés 2018-as Balaton-átúszást – írja a met.hu, összefoglalva a nap történéseit a meteorológia szempontjából.

A Balaton-átúszást az időjárás miatt csak a harmadik kísérletre lehetett megtartani. Az időjárási helyzet ezúttal is sokban hasonlított az előző két próbálkozáshoz: a keleten örvénylő ciklon és a nyugaton stabilan fennálló anticiklon közötti áramlási zónában határozott északnyugati szél fújt. Ezúttal azonban ez az áramlási csatorna kissé keletebbre tolódott, így az előrejelzések szerint a szélviszonyok – bár nem optimálisan – de lehetővé tették az átúszás és a Balaton-átevezés lebonyolítását is.

Az alapvetően északnyugati áramlást a középső és nyugati medencében a Balaton markánssan módosította, így a magasban fújó északnyugati szelet a tó fölőtt nyugatira, illetve délnyugatira fordította. Ha erősebb lett volna az alapáramlás, akkor ez a hatás nem tudott volna kialakulni, és élénk északnyugati szél fújt volna.

Az úszás során a meghatározóan nyugati, délnyugati szél nagyobb távolságot átfújva, az úszóknak néha kellemetlen hullámzást okozott, illetve keleti irányba tolta a résztvevőket a kijelölt pályához képest.

A legerősebb széllökések a térségben nem haladták meg a 20-25 km/h sebességet, a legnagyobb hullám magasság 20-25 cm körül alakult. A víz reggel 23, délután 25 fokos volt – olvasható Horváth Ákosnak, a siófoki obszervatórium vezetőjének összefoglalójában, a met.hu-n.