Balaton: a horgászkarók és szabálytalan stégek eltávolítása mellett tervezik az illegális feltöltések elbontását is

Idén komoly erőfeszítéseket tett a vízügy a Balatonban sokszor életveszélyessé váló víz alatti akadályok, horgászkarók begyűjtésére, valamint az illegális stégek, stégbejárók felszámolására – mondta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a Balatoni Szövetség közgyűlésén a napokban. A jövőbeni tervek közt szerepel a balatoni illegális feltöltések elbontása is.

Vízügyi akció zajlik a napokban Balatonmáriafürdőn a szabálytalanul vízben hagyott stégek eltávolítására (olvasói fotó)

 

Csonki István hangsúlyozta, hogy ez a munka a polgármesterek, önkormányzatok, és a polgárőrök támogatása nélkül nem ment volna. Mint arról beszámolt, és képeken is bemutatta, rengeteg cölöpöt, víz alatti akadályt távolítottak el a mederből. Az egyik fotón egy akkora kábeldob kiemelését örökítették meg, amit csak kotróhajó segítségével tudtak eltávolítani a vízből. Ez egy vitorláshajónak volt a leszakadt rögzítőeleme. A veszteglő hajók kikötésére sok hasonló tárgyat alkalmaznak, és hagynak a hajósok a vízben.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy komoly fizikai erő és anyagi forrás kell az engedély nélküli stégek elbontására, eltávolítására. Közölte azt is, hogy idén még lesz egy akciója a vízügynek Balatonmáriafürdőn. A téli hónapokban, november elsejétől nem maradhatnak víziállások a Balatonban. A szabálytalanul vízben hagyott stégeket begyűjtik.

Csonki István kérte a közgyűlés résztvevőit, hogy támogassák a vízügy forráshoz jutását többféle fontos vízgazdálkodási célra, amelyek közt említette az engedély nélküli feltöltések elbontásának megkezdését is.

Vízügyi akció zajlik Balatonmáriafürdőn a szabálytalanul vízben hagyott stégek eltávolítására (olvasói fotók)

 

Az engedéllyel rendelkező legális bejárók stabil, parthoz kapcsolódó, masszív anyagból készült, vagy nádassal védett részeit nem kell eltávolítani télre, a nyílt vízbe érő részeket azonban igen. A jogszabály szerint a vízben hagyott víziállások november elseje után már nem engedélyezettek, így azokat a vízügy eltávolíthatja, akár feldarabolva azt, és ennek komoly ára is van – figyelmeztetett korábban Kravinszkaja Gabriella, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője.