Azokat sem bírságolják meg, akik elfeledkeznek a szabályról (infostart.hu)

Nem kell bírságra számítania azoknak a csak Fejér megyei úthasználati engedéllyel rendelkező gépjárművezetőknek, akik Budapestről a Balaton északi partjára tartva továbbra is a somogyi 89-es kilométerszelvénynél hagyják el az M7-es autópályát, annak ellenére, hogy a leágazás előtt újabb csomópont épült – tudta meg az InfoRádió Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkártól.

Mosóczi László meglátása szerint fontos, hogy olyan beruházások készüljenek, amelyek nemcsak az ország úthálózatának bővítését szolgálják, hanem lehetővé teszik a kapacitásnövelést, valamint a forgalomlebonyolítás gyorsítását. Ezen gondolatok közé illeszkedik egy szűk keresztmetszet felszámolása, az M7-esen a 710-es számú főút új csomópontjának megépítésével, emelte ki a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Hiszen ezen a szakaszon, különösen a nyári csúcsidőszakban jelentős feltorlódott a forgalom a korábbiakban, és a Balaton északi partjára tartók, vagy az onnan érkezők nehézkesen hajthattak csak le vagy fel a meglévő csomópontnál a sztrádára.

A november végén átadott, nettó 7,7 milliárd forintos beruházás alkalmával új gyűjtő-elosztó sávokat alakítottak ki. A Balatonfűzfőt, Balatonkenesét és Balatonakarattyát elkerülő, 710-es számú főút 2,4 kilométeres meghosszabbításával megvalósult annak közvetlen összekapcsolása az M7-es autópályával, így, akik a Balaton északi partjáról, Balatonfűzfő irányából a 710-esen érkeznek, azoknak nem kell a 71-es számú főútra becsatlakozniuk, a balatonakarattyai körforgalomba, majd araszolni a sztrádáig, hanem közvetlenül a meghosszabbított 710-es érhetik el az M7-es autópályát, megteremtve ezáltal az észak-balatoni régi jobb megközelítését – ismételte meg az államtitkár, hozzátéve, hogy a csomópont további fejlesztéseknek a kezdőpontja lesz.

Mosóczi László emlékeztetett, a megyei matrica – benne is van a nevében – egy adott megyében jogosítja föl a tulajdonost a gyorsforgalmi úthálózat használatára. És a jelenlegi hatályos szabályozás szerint a megyei matricák a megyehatár utáni első csomópontig érvényesek, jelen esetben a Fejér megye felől érkezőknek eddig az M7-esnek a 89-es számú csomópontjáig volt érvényes, az új csomópont miatt viszont január 1-jétől nem fog változni az úthasználati jogosultságok területérvényessége – emelte ki az államtitkár. Hogy emiatt a rövid Veszprém megyei szakasz miatt ne kelljen újabb matricát vásárolni, a nem az első, hanem a második kijáratig érvényesek a Fejér megyeiek.

Így a Budapest és a Balaton között a jövőben is elegendő lesz három matricát vásárolniuk, a Pest, Fejér és Somogy megyeit egy évre összesen háromszor 5 ezer forintért. Vagyis, azok, akik megfeledkeznek az első lehajtós szabályról, nem kell megyei bírságra számítaniuk, erősítette meg a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.