Az új balatoni vízparti tervek alakulásába csak jövő év második felében lehet betekinteni

Az új vízparti terveket a helyszíni konzultációk után az ágazatokkal is egyeztetik, ami 2022 második negyedévében zárulhat le. Ezt követően kerülhet sor arra, hogy a Miniszterelnökség egyeztesse az így kialakult változatot az önkormányzatokkal – számolt be Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke a hirbalaton.hu-nak Füleky Zsolt helyettes államtitkár válaszáról.

 

Mint arról korábban hírt adtunk, a Balaton harmadik éve készülő új vízparti terveinek jelenlegi állásáról kívánt tájékozódni a BSZ elnöksége, ezért levélben fordult október elején a Miniszterelnökség illetékes helyettes államtitkárságához. Idén befejeződött a tóparti önkormányzatokkal való egyeztetés, amelynek során a kezdeti tervek vélhetően sok helyen módosultak. „Szeretnénk nyomon követni miként épültek be a települési és tervezői javaslatok, illetve változtak-e ennek nyomán a minisztériumi elképzelések” – mondta az önkormányzatokat tömörítő BSZ elnöke hangsúlyozva, a következő évtizedek Balaton-partját meghatározó, nagy horderejű ügyről van szó, amelyben felelősen kívánnak közreműködni.

 

A Miniszterelnökség válasza

A helyettes államtitkár válaszában kitért arra, hogy az egyeztetési munkát jelentősen hátráltatta a járványhelyzet. A tóparti önkormányzatokkal történt helyszíni konzultációkon szerzett tapasztalatok feldolgozását novemberben zárják le, ezt követően kerülhet sor a szakágazatokkal történő egyeztetésekre. Számtalan kérdésben elkerülhetetlen más ágazatok, különösen a vízügyi és a természetvédelmi igazgatási szervek álláspontjának megismerése – írta a helyettes államtitkár.

Az új balatoni vízparti terv és a hozzá kapcsolódó szabályozások, tervek ágazati egyeztetése várhatóan 2022 második negyedévére készülhet el, csak ezután tudja a Miniszterelnökség a BSZ által kért dokumentumokat, terveket az önkormányzatok rendelkezésére bocsátani, és újra egyeztetni, amit az ígéretek szerint személyesen tesznek majd meg – számolt be Lombár Gábor a helyettes államtitkár válaszáról.

 

Felmerült aggályok

Az önkormányzatokkal történt egyeztetések során felmerültek helyi aggályok azzal kapcsolatban, hogy a régi, ma is hatályos vízparti tervekhez képest az új tervekből eltüntetnék bizonyos zöld területek és parti sétányok jelölését a tervezők. Erről a közelmúltban itt írtunk bővebben.