Az Olimpikon vitorlázókat köszöntötték Balatonfüreden (hunsail.hu)

Ünnepélyes keretek között fogadták vasárnap koraeste Balatonfüreden a szurkolók a tokiói olimpián szereplő vitorlázókat: Berecz Zsombort, aki  finndingi hajóosztályban ezüstérmet szerzett, a játékokat a 13. helyen záró Érdi Márit (Laser Radial hajóosztály), valamint a 18. helyet megszerző záró Vadnai Benjamint (Laser Standard hajóosztály). A Magyar Vitorlás Szövetség által megrendezett fogadáson részt vett többek között Kontrát Károly államtitkár, a balatonfüredi térség országgyűlési képviselője, valamint Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke is. A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) Berecz Zsombor és az olimpikonok füredi fogadására “Köszönjük Zsombi” feliratú zászlót készíttetett és osztotta ki a szurkolók között.

“Semmilyen eredmény nem ér semmit, ha nem tudja az ember megosztani másokkal” – kezdte a pódiumon beszédét Berecz Zsombor majd felhívott egy gyereket a szurkolók közül. Odaadta neki az érmét és megkérte, hogy sétáljon azzal körbe a nézők között és mutassa meg mindenkinek. Ezzel a megható lépéssel tette még emlékezetesebbé mostani szereplését Berecz Zsombor, aki a magyar vitorlássport legjobb eredményét érte el Tokióban. “A második hely többek között azt a húsz évet jelenti, amit beletettem a vitorlázásba” – fogalmazott Berecz Zsombor, aki a tokiói versennyel befejezte a versenypályafutását. Hozzátette: “Nem rossz így befejezni.”- írja a hunsail.hu.

Az 1986-ban született Berecz Zsombor az esélyesek között érkezett az olimpia vitorlásversenyeinek helyet adó Enoshimába. 2018-ban Aarhusban világbajnok lett, a 2019-ben, a Melbourne-ben rendezett világbajnokságon bronzérmet szerzett, a 2020-as és 2021-es Európa-bajnokságról pedig aranyéremmel tért haza. A tokiói olimpián végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, az utolsó, legfontosabb éremfutamot pedig megnyerte, összesítésben a második helyet szerezte meg, az olimpiai bajnok brit versenyző, Giles Scott mögött, megelőzve a bronzérmes spanyol vitorlázót, Joan Cardonát. Berecz Zsombor bebizonyította, hogy egy, a Velencei-tavon, a Balatonon vitorlázó sportember a tengerparti, óceánparti nagy vitorlásnemzetek versenyzőivel fel tudja venni a versenyt. Másképp: Berecz Zsombor ezzel az ezüstéremmel feltette a koronát a pályafutására.

Vadnai Benjamin a vasárnapi eseményen azt mondta: nem volt magától értetődő, hogy ő képviseli Magyarországot Tokióban, mert testvérével, Vadnai Jonatánnal versenyzett a kvótáért. A mostani helyezésével elégedett sportoló a párizsi olimpiára tekint Tokió után, ám ahogy fogalmazott “nagyon meg kell küzdeni” az indulásért. Érdi Mária nem elégedett a 13. helyével, de azt látja, hogy tud még fejlődni és o a párizsi olimpiáig hátralévő három évben. Azon fog dolgozni, hogy olyan versenyző legyen, aki a legtöbb versenyen az első háromban lehessen – fejtette ki.