Az Év Balatoni Középülete balatonfüredi lett

Az Év Balatoni Háza 2022 építészeti díjpályázaton a középület kategóriában a Golda János és Madzin Attila (M-Teampannon Építészmérnöki Kft.) tervezte, balatonfüredi Zákonyi sétány pavilonsor lett a győztes. A 2023. március 23.-i díjátadó ünnepségen az építésügyekért felelős minisztérium laudációja hangzott el. (A díjpályázatról, és a többi díjazottról itt írtunk.)

Az Év Balatoni Középülete a balatonfüredi Zákonyi sétány pavilonsora lett (Forrás: Balatoni Szövetség)

 

A laudáció:

 

A középület kategóriában kiemelkedő Zákonyi sétány pavilonsora szerencsés helyzetben van ebben az identitás keresésben. Balatonfüred egyik meghatározó karaktere a reformkorban gyökerező klasszicista hangulata. A villa épületekkel  jelzett fürdőváros világa talán még a város Balatonhoz való kapcsolódását is megelőzi gondolatainkban. Volt tehát mihez visszanyúlni, amikor a cseppet sem történeti funkció, egy mélygarázs felszín feletti kapcsolódását kellett tér-tömeg formákba önteni.

Mégsem mondható el, hogy egyértelmű és kiszámítható lett volna az építészeti válasz. Mert ha nehéz feladat megtalálni egy épület esetében a helyhez való illeszkedést, akkor sokszorosan igaz ez egy kereskedelmet, kultúrát, vendéglátást kiszolgáló városi közösségi tér esetében. A Zákonyi sétány többfunkciós épületei elkerülték mind két veszélyt, a túlzottan nagy léptékű urbánus beépítést és az idővel szabályozhatatlanná váló édeskés bódéváros megjelenését is. Akkor milyen is lett? Elegáns, szellős, átlátható. Egyszerűen funkcionálisak mégis barátságosak az épületek. Léptékükben és a részletek finomságában villaszerűek, könnyedségük, játékosságuk a homlokzatokon lévő fény-árnyék viszonyok pedig hamisítatlanul balatonivá is teszik őket.

A balatoni modernizmus és a kortárs internacionalizmus keveréke, ennek ellenére, vagy éppen evvel együtt jó minőségű, építészeti minőségében és a tartalom egyediségében példaértékűnek tekinthető.

Tartalom és forma egysége: jól harmonizál a magas minőségű építészet a művészeti galériák funkcionális tartalmával, ezzel szerencsésen nem ismétli a tér túloldalán lévő kereskedelmi funkciókat.

És ha kis hiányérzet marad is bennünk a zöldfelületek kapcsán, betudjuk annak, hogy mégis csak egy mélygarázs feletti, közösségi teret kell humanizálni. Ezt pedig az idő, a zöld növekedésével remélhetőleg gyógyítólag hozzá fogja tenni.

Az Év Balatoni Középülete a balatonfüredi Zákonyi sétány pavilonsora lett (Forrás: Balatoni Szövetség)