Az Év Balatoni Középülete: a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont (fotókkal)

Bemutatjuk Az Év Balatoni Háza 2020 építészeti pályázat középület kategóriájának győztesét, amely a Keszthelyhez tartozó fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont lett. A 2021. június elején megtartott díjátadón az alábbi méltatás hangzott el a tavaly ősszel átadott építményről.

Az Év Balatoni Középülete: a nem rég átadott fenékpusztai Kis-Balaton Látogató Központ lett (Fotó: Balatoni Szövetség)

 

A pályázatot a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) és a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) tavaly ősszel harmadszor hirdette meg a Miniszterelnökség támogatásával. A pályázatra a Balaton-régió egész területéről lehetett nevezni 2013. január 1. után használatba vett épületekkel. A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építész kamarája, a NABE és a BSZ képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára volt.

 

Az Év Balatoni Középülete díj odaítélésének indoklása:

Hiánypótló attrakcióként tavaly készült el a Keszthely-Fenékpusztán elhelyezkedő Kis-Balaton Látogatóközpont, amely kiemelkedő természeti környezetben, magas színvonalú építészettel társulva valósult meg, ezzel méltó módon feltéve Fenékpusztát az ökoturisztika nemzetközi térképére. A tervezési koncepció szerint egy a tájban simuló, funkcionális épület megvalósítása volt a cél, amely kiindulópontot és tájékozódást jelent a környék, a berek felfedezéséhez.  

A tudatosan földszintesre tervezett, vadátjáró ihlette épülettömeg a valóságban úgy hat, mintha egy láthatatlan erő felemelte volna a terepet és alásöpörte volna azokat a helyiségeket, melyekre a mai kor kihívásaira reflektáló közösségi funkcióknak szüksége van. Maga az épület a berekre és a Gyöngyös patak kanyarulataira tájolt, harmonikusan tagolt, tiszta alaprajzi szerkesztésű. A biztonságos használat érdekében a széleinél visszahúzott, szalagszerű, járható zöldtetővel, az ötödik homlokzat aktív használatával nagyszerű megoldást választottak a tervezők, a látogatók valamennyi korosztályának a megszólításához.

Az épület tömegét a diszkrét arányosság jellemzi, megőrzi a táj szerénységét, hagyja, hogy a természeti környezet ragadja magával a látogatókat. Az anyaghasználataiban az egyszerű, letisztult látszóbetonok és a természetes anyagok jutnak szerephez. Az elnyújtott épülettömeg, a visszahúzott homlokzatok és az árkádsorok mind, mind a gondos energiatudatos tervezés dominanciájára utalnak. A belső enteriőr kialakítása kortárs, letisztult, nagyszerű.

A kiállítótérbe lépve a külvilág ténylegesen kint hagyható, teljesen átadhatja magát a látogató a természet hangjainak, látványának, minden adott, ahhoz, hogy egy különleges élményt szerezhessünk. Az egyszerű, mesterien szerkesztett és légies külső tömeg igényes belső térrel párosul, így az idei rendkívül erős mezőnyben méltán érdemelte ki az „Év Balatoni Középülete 2020” díját.

Felelős építésztervező: Vasáros Zsolt DLA / Narmer Építészeti Stúdió/

Beruházó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága

***

A beérkezett 23 pályamű közül az Év Balatoni Lakóháza a felújításon és bővítésen átesett keszthelyi Castelli-villa lett. Az Év Balatoni Üdülő Épülete címet a balatonfüredi Horgász klubház nyerte el.

A díjátadón balról jobbra: Lombár Gábor BSZ elnök, Szauer Rózsa NABE elnök, Füleky Zsolt helyettes államtitkár és a győztes épület felelős tervezője

(Fotók: HírBalaton)