Az építészeti törvény-tervezet tovább könnyítené a Balaton beépítését (Narancs.hu)

A magyarnarancs.hu legújabb cikkében annak az aggodalmának ad hangot, hogy az új építészeti törvénytervezet megfelelő módosítás nélküli elfogadása esetén egyszerűsödik bizonyos körök balatoni térfoglalása, a Balaton beépítése.

Ez így nem mehet tovább, nyilatkozta júliusban a Szabad Európának Lánszki Regő építésügyi államtitkár a Balaton partjának beépítésére utalva, és szigorú törvényi lépéseket ígért. Egyebek között arról beszélt, hogy „a Balaton-parton 2010 és 2021 között 11 300 lakás épült, 90 százaléka közvetlenül a vízpartra, aminek a nagy részét nem lakás célra használják, hanem apartmanként, kihasználva a kiskapukat”, továbbá hogy „a Balaton-felvidéken járva azt hihetné az ember, hogy a borászat fontos kelléke a medence és a szauna”.

 

Strand és kemping törölve

Még augusztusban fordult kérdéseivel a Narancs.hu az államtitkárhoz; egyebek között arra kérdezve rá, hogyan kívánja bezárni az Építési és Közlekedési Minisztérium az évtizedes, sőt, több évtizedes kiskapukat. Mint írják, ígéretet kaptunk a válaszadásra, de az az eltelt közel két hónap alatt még nem érkezett meg.

Egyfajta válaszként értékelik az új építési törvény tervezetét, amely külön foglalkozik a Balatonnal. „Amellett, hogy egyelőre nehezen értelmezhető szándékból törli a strand és a kemping fogalmát, a kormány számára felhatalmazást ad arra, hogy rendeletben állapítsa meg a Balaton vízparti területeit és azok területfelhasználását rögzítő vízparti tervet, a vízparton alkalmazandó építési követelményeket, a kikötők létesítési feltételeit, sőt a kormány szabhatja meg a csónakkikötőt érintő természetvédelmi hozzájárulás követelményeit is” – írja az oldal.

Szakemberek, többek között a Magyar Építész Kamara máris aggodalmát fejezte ki a készülő törvény Balatont érintő fejezete miatt. A Narancs.hu a legfőbb aggodalmakat így említi; „Az, hogy a kormány kap felhatalmazást a vízparti építési követelmények meghatározására, tovább „egyszerűsítheti” az engedélyezési eljárásokat. Az önálló környezetvédelmi tárca, majd az államtitkárság megszüntetése, ezt követően a zöldhatóság „beszántása”, az engedélyező hatóságok kormányhivatalokba olvasztása, az önkormányzatok döntési, véleményezési jogának minimalizálása – ezek a lépések előzték meg azt, hogy – amennyiben a törvénytervezetből jogszabály lesz – immár a kormány maga dönthesse el, ki hová és mit építhet a Balaton partján és senkinek, se környezetvédő civileknek, se önkormányzatoknak ne legyen ebbe beleszólása.”

 

Kormányhivatalok sajátos döntései

A Narancs.hu példákon mutatja be, hogy a kormányhivatalok zöld utat adtak több olyan balatoni nagyberuházásnak, ahol a civil vagy önkormányzati tiltakozás, bírósághoz fordulás eredménye az engedélyek visszavonása lett.

 

A cikk folytatása ITT olvasható.