Az EMLA perel a tihanyi Balatoni Kapu nevű látogatóközpont tervei miatt

Az EMLA Egyesület, amely közérdekű környezetvédelmi jogi tanácsadást és jogi képviseletet lát el az Agrárminisztérium Zöld Forrás nevű programjának támogatásával, a közösségi oldalán jelentette be, hogy a tihanyi rév közelébe tervezett Balatoni Kapu nevű látogatóközpont környezetvédelmi engedélyezése miatt pert indított. Ennek köszönhetően egyelőre nem érvényes az engedély.

A Balatoni Kapu Látogatóközpont látványterve (Forrás EMLA/FB)

Az EMLA a közösségi oldalán számolt be arról, hogy sok balatoni ügye van. Mint írják:
„Az egyikben történt egy fejlemény. A tihanyi rév közelébe Balatoni Kapu elnevezéssel látogatóközpontot terveznek. Ez többek szerint hátrányosan érintené a környezet és természet állapotát, így az engedéllyel szemben pert indítottunk a Veszprémi Törvényszéken.
A bíróság ma értesített, hogy azonnali jogvédelemként elrendelte a keresetindítás teljes halasztó hatályát. Ezek szerint a környezetvédelmi határozatból fakadó jogosultságok nem gyakorolhatók.”
A közösségi szervezet arról is beszámol, hogy mostanában sok olyan ügy kerül hozzájuk, amelyik a Balatonnal kapcsolatos, a Balatonhoz kötődik. Példaként ezeket említik: Balatoni Kapu Látogatóközpont (Tihany), kenderföldek beépítése (Tihany), patak elterelés (Taliándörögd), betonüzem (Aszófő), benzinkút (Alsóörs), kőbánya (Balatonrendes).
.

Balatoni Kapu projekt

Tihany hosszú távú terveiről tavaly ősszel ezt írta a helyi újság, a Tihanyi Visszhang:

„A Rév nemcsak Tihany kapuja, hanem a Balaton-felvidéké is. Már az egymilliót is meghaladta idén az áthozott járművek száma. A fogadóépület és parkoló megépítésére 1,4 milliárd forintnyi támogatást kap Tihany, a szerződés aláírása a testület döntése után megszülethet. A volt bazársor helyén, magánterületen, magánvállalkozásból épülnek lakások és üzletek. (A szántódi terület fejlesztése is nagyon fontos lenne, hogy az autók már át se jöjjenek a tihanyi oldalra, de erre nincs ráhatása a településnek.) A Magyar Turisztikai Ügynökségtől sok támogatásra számíthat a BAHART, több témában is tárgyaltak már velük; a tihanyi önkormányzat célja, hogy a fejlesztések egymással összehangolva, egymást erősítve valósuljanak meg. Erre a célra az idén 100 millió forint áll rendelkezésre, amelyből elindulhat a révi parkoló és a fogadóépület tervezése.”