Az egykori balatonfűzfői iskola épülete miatt aggódik helyiek egy csoportja (veol.hu)

Nemzeti örökség kerülne veszélybe, ha az önkormányzat értékesítené az egykori Jókai iskolát – mondják a közelmúltban az eladás elhalasztásáért nyolcszáz aláírást összegyűjtő helyiek. Az ingatlanegyüttes értékesítésére kiírt pályázatra érvényes ajánlat érkezett.

A veol.hu korábban beszámolt róla, hogy a helyi képviselő-testület az elmúlt években több pályázatot is kiírt az egykori Jókai iskola épületegyüttesének értékesítésére, amelynek eladását szeretné megakadályozni Lajkó Frigyes önkormányzati képviselő, Szanyi Szilvia, a Balatonfűzfő–Litér Turisztikai Egyesület elnöke és Keil Norbert, a Fűzfői Atlétikai Klub elnöke. Az értékesítés elhalasztásáért gyűjtöttek aláírást, az íveket nyolcszázan írták alá február közepén. Szerintük az önkormányzat nagy hibát követne el az értékesítéssel, mert az ingatlan a jövőben fontos közösségi célokat szolgálhatna.

Arról is nem is beszélve, hogy a 70 millió forintért meghirdetett épületegyüttes szerintük jóval nagyobb értéket képvisel, ugyanis az ingatlanon található az országban egyetlenként épen maradt Klebelsberg iskola is. Az értékesítési felhívás szerint a pályázat nyertese kötelezettséget vállal arra, hogy a mintegy 7000 négyzetméteres ingatlant – az adásvételi szerződés megkötését követő öt éven belül – alkalmassá teszi helyi adóbevételt generáló idegenforgalmi, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási, szociális tevékenység vagy lakáscélú hasznosítás folytatására.

– Az aláírásgyűjtés azt célozta, hogy a testületet rábírjuk arra, hogy elhalassza néhány hónappal az értékesítést. Ezalatt hasznosítási tervek készülhettek volna, valamint forrást kereshetett volna az önkormányzat – idézte fel Lajkó Frigyes. Bár a halasztásról szóló előterjesztés a testületi februári ülésének napirendjére került, a képviselők többsége leszavazta azt.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezői szerint önkormányzati tulajdonban kellene tartani az ingatlanegyüttest, ahol közösségi funkcióknak kellene helyet kapniuk. A több épületet is magában foglaló ingatlanon található a Klebelsberg Kunó kultuszminiszter nevéhez köthető iskola is, amely az 1920-as és 1930-as években országszerte megépült ötezer népiskola közül az egyetlen, amely eredeti állapotában maradt meg.

Szanyi Szilvia elmondta, a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztálya tavaly szeptemberi szakértői anyagában megállapította, hogy országos védelemre méltó nemzeti kincs az 1920-as években épült egykori népiskola, amelynek a jövőben kulturális célokat kellene szolgálnia. Az épületben – ahol tíz évvel ezelőtti bezárásáig iskola működött – egy kis kápolna és tanítói lakás is helyet kapott.

A cikk folytatása a veol.hu-n.