Az agrároktatáson felül még a helyi gazdákat is segítik Keszthelyen (magro.hu)

A keszthelyi Georgikon Tanüzemben termelnek, gazdálkodnak és itt tartják az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzését is. Ezen felül szakmai kísérleteikkel segítik a környékbeli gazdákat – számol be a magro.hu.

A cég fenntartása érdekében a fejlesztéseken és a különböző szak­mai kötelezettségeken túl arra is oda kell figyelniük, hogy a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt és más terményeket megfelelően fel tudják dolgozni, és hogy az értékesítésük eredményt is hozzon.

Zsittnyán Tamás, a társaság ügyvezetője a Magyar Mezőgazdaságnak beszélt a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. tevékenységéről, ezt az anyagot szemléztük. A terület jelenlegi nagysága és szerkezete az 1990-es években alakult ki, a Georgikon Tanüzem Kht. 2005-ben alakult meg, és önálló jogi személyként, önfenntartóan működött. Ezt újabb átalakulás követte, aminek következtében a cég nonprofit társasággá vált. Van olyan, nyugdíj előtt álló munkatársunk, aki már több mint 40 esztendeje ugyanazon a kapun jár be dolgozni, de ez az ötödik munkahelye. Sok minden változott az évtizedek alatt, de a szerkezet kialakult. 850 hektár az összterület, ebből a szántóföld 500, a rét pedig 300 hektár.

 

Szőlő, gyümölcs, szarvasmarha, ló, sertés

A 9 hektáros szőlészet ténylegesen termő területe 7,5 hektárra tehető. A gyümölcsösük nagyjából 4,5 hektáros. Az állattartáson belül van egy 50 egyedet számláló fejősszarvasmarha-állományunk, va­la­mint egy 20 állatnak kialakított lovardánk. Ez utóbbi számba a bértartott lovak is beletartoznak. A magyar nagyfehér sertések állománya 50 anyakocás, a szaporulattal együtt mintegy 650 sertést nevelünk. A húsmarhaállományunk összesen 200 darabos, elsősorban angus és limousin fajták. A juhászat kivételével a magyarországi mezőgazdasági ágazatok szinte mindegyike jelen van a tanüzemünkben – mondta a szakember.

31 fő dolgozik náluk, minden telepnek megvan a vezetője. Rengeteg a munka, ezért a szezonális feladatokra plusz embereket kell bevonniuk segítségként. Akárcsak országszerte, a Balatonnál is szinte lehetetlen embert találni a munkára. Szakmunkás és segédmunkás sincs. Még úgy sem, hogy jó fizetést és számos más kedvezményt kínálunk a jelentkezőknek. Ez igencsak nehezíti a munkánkat, és arra késztet bennünket, hogy folyamatosan fejlesszünk – folytatta.

 

A megmaradáshoz alkalmazkodni kell

Zsittnyán Tamás szerint az agráriumra is igaz Charles Darwin evolúciós tétele, hogy nem a legokosabb vagy a legerősebb győz, hanem az, aki a legjobban tud alkalmazkodni. A növénytermesztésben például olyan kultúrákat, olyan vetésváltást igyekszünk megvalósítani – mind a fajta-, mind a hibridkalászosok esetében –, amelyekkel már tavasszal biztosítani tudjuk, hogy később már ne legyen nagy baj. Említhetem a kukoricát, amiből akkor lesz jó termés, ha esik, vagy ha öntözzük. Köztes állapot nincs, minden az esőn múlik. A cég fenntartása érdekében a fejlesztéseken és a különböző szak­mai kötelezettségeken túl arra is oda kell figyelniük, hogy a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt és más terményeket megfelelően fel tudják dolgozni, és hogy az értékesítésük eredményt is hozzon.

 

A környékbeli gazdákat is segítik Keszthelyről

A Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. a szakmai munkán túl a környékbeli gazdákat is segíti. Ez leginkább szaktanácsadást, a termelés különböző szakaszai során való kommunikációt jelenti. Ahhoz nincs elég tőkénk, hogy bármilyen integrációban vagy gépi szolgáltatásban részt vegyünk. Ugyan létezik ilyen nálunk, de nagyon kis volumenben. Tagjai vagyunk a Délnyugat-Balatoni Gazdakörnek, ahol rendszeresen megbeszéljük a termelési folyamatokat, azok elemeit, mindazt, ami a gazdákat érdekli. Egyetemi cég lévén pedig olyan tudásbázissal rendelkezünk, amelyet a gazdák szívesen használnak – mondta el Zsittnyán Tamás.