Átadták a város díjait Balatonfüreden, állami kitüntetést kapott a Füred Kult vezetője

Cserép László illetve Figula Mihály Balatonfüred Város Díszpolgára kitüntető címet, Burka Tibor pedig Pro Urbe érdemérmet kapott augusztus 20-a alkalmából Balatonfüreden. Egy nappal korábban pedig a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta Novák Katalin köztársasági elnök Schmidtné Kositzky Anettnek, a  Balatonfüred Kulturális Közgyűjtemény Fenntartó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának. 

Szent István ünnepén idén is azok kaptak elismerést, akik a közösségükért tesznek és erősítik azt a kapcsolatot, ami a város lakóit, az itt élő embereket közösséggé kovácsolja. Ünnepi beszédében Prof. Dr. Veress Gábor, a Balatonfüredi Állami Szívkórház főigazgató főorvosa kiemelte: Szent István ezer év után is példaként állhat előttünk, hiszen az európai, nyugati kultúrkör részévé tette az országot.

Az ünnepségen immár hagyományosan átadták a város díszpolgára kitüntető címet. Ebben az évben ketten részesültek az elismerésben.
Bóka István polgármester a városi díjat elsőként Cserép Lászlónak, az önkormányzat nyugalmazott kulturális osztályvezetőjének adta át – írták a város honlapján.

Állami kitüntetés a Füred Kult vezetőjének

A Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést Balatonfüred kulturális életének élénkítése és programkínálatának bővítése érdekében végzett munkájáért vehette át Schmidtné Kositzky Anett.

A kitüntetést Szent István napja alkalmából szombaton Budapesten vette át Schmidtné Kositzky Anett.

Schmidtné Kositzky Anett Balatonfüreden él és dolgozik. 2013-óta a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
Igazgatása alá tartozik a Vaszary Galéria, a Jókai Mór Emlékház, a Kisfaludy Galéria, a Vitorlázeum, a Kisfaludy Színház, az Arácsi Népház és a Kisfaludy Szabadtéri Színpad. 2022-ben és 2023-ban két új intézmény alapítása kötődik hozzá: az Arácsi Tájház és a MOMŰ-Modern Műtár létrejötte. Az Arácsi Tájház berendezése, tárgyainak beszerzése az egyik legkedvesebb emlékei közé tartozik.

A kulturális intézmények üzemeltetése mellett a város több nagy rendezvényének, fesztiváljának szervezője, így például a Jókai Napok, a Könyv-Bor-Jazz Fesztivál, a Balatoni Hal-és Borünnep, az Anna Fesztivál és az Anna-bál, illetve a Füredi Szüret.
Balatonfüred Város Vegyeskara, Balatonfüred Koncert Fúvószenekara, a Rézhúros Citeraegyüttes, a Kék- Balaton Nyugdíjas Klub, a Kék-Balaton Dalkör, a Koloska Tánccsoport, az Életmód Klub, Múzsa Művészklub, Balatonfüredi Örökségünk Hímző Műhely is az általa vezetett kulturális kft gondozásában működik.

Schmidtné Kositzky Anett 25 évvel ezelőtt kezdte el a szakmai pályáját, kezdetben közművelődési szakemberként, mára kulturális mediátorként. A kulturális mediációt tekinti munkája alapjának: a gyűjtemények, múzeumok, az előadóművészetek és színházak, a közművelődés és rendezvényszervezés szakterületek közötti átjárhatóság, összekapcsolódás illetve egymásra hatás megteremtését. Közművelődési szakemberként egy település szempontjából a helyi értékek és az identitás megőrzését és ápolását látja a legfontosabb kulturális erőnek, ilyen módon az értékek ápolását és a helyi kisközösségek, művészeti közösségek működését – közölte a város honlapja.